10 vanligaste misstagen med bloggen

2005-10-20

Usabilitygurun Jakob Nielsen har listat de tio vanligaste designmisstagen med bloggar. De som följer Nielsens bloggriktlinjer ökar inte bara läsbarheten utan optimerar även bloggen för sökmotorer. Ytterst få sajter följer Nielsens vanliga webbdesignregler till punkt och pricka. Bloggarnas minimalistiska design gör det betydligt enklare att följa Nielsens extremism för en blogg än en normal sajt.

7 comments on “10 vanligaste misstagen med bloggen

 1. Christoffer okt 21, 2005

  Hur ligger den här bloggen till enligt nielsens lista?

 2. Administratör okt 21, 2005

  Det blev lite hastigt allting när Journalisten outade min blogg i går. Men på söndag ska den uppfylla tio av tio

 3. Jag tycker författaren av artikeln missar en del råd…som det viktigaste att först veta VARFÖR man ska ha en blogg.

  Det är det många som missar…de brukar komma på det efter ett par månader…

  Skriver litet om det på min blogg.

 4. Urban Lindstedt okt 23, 2005

  Jag tror att i USA där Nielsen är verksam är det ingen som ifrågasätter varför man ska blogga. Men du har en poäng i den svenska kontexten. Jag har själv varit snubblande nära att lägga ner både Sblogg och Motallians, men nytändningen verkar aldrig vara långt borta. Bloggen är dock en tidstjuv av rang så jag förstår alla som slutar.

 5. Är trött på att Nielsen slentrianmässigt kallas “guru”. Vad betyder egentligen guru? Trött och passé?

 6. Urban Lindstedt okt 25, 2005

  guru

  guru (sanskrit, ‘tung’, ‘vördad’), andlig ledare inom hinduismen. Gurun fungerar som en lärare som tar lärjungen hem till sig och som genom att undervisa i mantras (heliga ord) och shastras (lärotexter) leder honom fram till initieringen. Han vidareför inte bara sin skriftliga lärdom utan även sin religiösa syn och upplevelse och framför allt det socialt och religiöst rätta förhållningssättet. Han betraktas i många fall som en direkt representant för guden, han uppfattas t.o.m. som guden själv. Inom sikhismen kom “Guru” att ges som titel till de första tio ledarna under 1500- och 1600-talen (t.ex. Nanak och Gobind Singh). Via de nyreligiösa rörelser med indiskt ursprung som efter andra världskriget vunnit insteg i USA och Västeuropa har termen blivit en vanlig och numera (ofta ironisk) benämning på andliga vägledare.

  Ämnesklassning: Hinduism

  2005-10-25 Källa Nationalencyklopedin
  http://www.ne.se/jsp/search/article.jsp?i_art_id=188450