Allt gick sönder med guldkalven

2005-10-20

Jag hade bara arbetat tio dagar på tidningen Internetworld när luften började sippra ur it-bubblan den 8 mars år 2000. Ingen förstod det just då, ännu mindre jag själv. När klädsajten Boo.com som fått ta emot investeringar på en miljard kronor gick i konkurs den 18 maj samma år fattade till och med jag att något höll på att hända.

Björn Elmbrant, journalist på Sveriges Radio, har i boken Dansen kring guldkalven gjort en svidande vidräkning av it-bubblan år 2000. Mina förväntningar var högt uppskruvade eftersom jag tidigare har läst hans böcker Så föll den svenska modellen och Hyperkapitalismen. Och jag blev inte besviken.

Själv förlorade jag 13 000 kronor på it-fonder, min bostadsrättsförening förlorade över en halv miljon på fonder och mitt pensionssparande har inte hämtat sig än. Förlusterna var tunga att bära men det är först efter jag läst Elmbrants bok jag verkligen förstår hur jag tillsammans med miljoner av småsparare har förts bakom ljuset av entreprenörer, ekonomijournalister, riskkapitalister, aktieförvaltare och politiker i dansen kring guldkalven.

Trots att Elmbrant är lite av en surgubbe målar han upp bilden av bubbelföretag som Spray under den inledande euforin på ett så levande sätt att jag blir avundsjuk på dem som fick vara med, trots att jag vet hur företagen slutade. Idag kränger Spray mest bredband – lika sexigt som att driva en Ica-butik. Icon Medialab har sedan länge gått i konkurs även om Johan Staël von Holstein så sent som för ett par veckor sedan kom undan med att jämföra statsminister Göran Persson med Saddam Hussein och Usama bin Laden i Dagens Industri. De flesta av den nya hjältarna sålde av tillräckligt med aktier i tid för att vara ekonomiskt oberoende resten av livet – medan många småsparare som lurades in i optionshandel har blev utblottade.

Elmbrants analys av hur spekulationsbubblan blåstes upp av ekonomijournalister, pr-sinnade entreprenörer, korkade riskkapitalister, giriga aktieförvaltare och politiker som glömt sin roll i samhället är korrekt. Vår tids olycka är en kapitalism som enbart styrs av aktiekurser och redan anas nya bubblor av spelbolag på börsen. Vi har fortfarande ett pensionssystem som kommer att göra oss besvikna vid pensionsdagen.

Men Elmbrant gör ett allvarligt fel i sin bok. Trots att han betygar sin kärlek till internet hävdar han att internet inte är ett betydande teknikskifte. Inget kan vara felaktigare. Problemet är att Elmbrant inte förstått det revolutionerande i internet – att det låter oss kommunicera i nätverk och communityn på ett helt nytt sätt. Att jag kan handla allt jag behöver på internet har i grunden inte förändrat mitt liv, även om det öppnat affärsmöjligheter för en del företagare. Men att jag kan hålla igång stora nätverk via chattprogram, Skype, communitys och bloggar har faktiskt i grunden förändrat mitt liv. Den digitala tekniken i kombination med internet har dessutom helt förändrat distributionen, lagring och försäljning av musik, filmer och program. När kostnaden att framställa och distribuera en kopia blir noll revolutioneras förutsättningarna för intellektuell egendom. Internet är ett viktigt teknikskift det är kvartalskapitalismen och spekulationsbubblan som försenat revolutionen.

Kommentarerna är stängda