Över 200 000 bloggar i Sverige

2005-10-23

För två månader sedan gjorde jag en grov uppskattning att det fanns 18 000 bloggar i Sverige. Jag fick snabbt mothugg av Hans Kullin som uppskattade antalet till 24 000 bloggar. Vi hade bägge grovt fel. Bara MSN Spaces har
174 000 aktiva bloggare i Sverige, enligt Nielsen Netrating. Med en genomsnittlig tillväxt i Sverige på 86 000 Spaces i månaden har MSN samlat en större stad på sitt bloggverktyg, enligt siffror från MSN.

Värt att notera är att Passagen fått ytterligare 1 800 bloggar sedan jag skrev den ursprungliga artikeln och att portalen idag räknar 4 879 bloggar.

Hemligheten bakom MSN Spaces är naturligtvis kopplingen till MSN Messenger. När någon av dina messenger-kompisar uppdaterat sin blogg ser du det i MSN Messenger. I hela världen finns 40 miljoner MSN Spaces-bloggar, enligt Jessica Börjel på MSN i Sverige som i ett mejl skriver:

Samtidigt som bloggandet blivit allt populärare har vi också förstått att många bloggar i allmänhet dör relativt snabbt. Skälen till detta kan vara många, användaren tröttnar på att ingen besöker bloggen eller har kanske inte tid att uppdatera den eller annat.

Även om MSN Spaces sannolikt är världens största bloggverktyg är standardinställningen för MSN Spaces att bloggen bara går att läsa av dina kontakter i MSN Messenger. Frågan är hur många användare som ändrar standardinställningen?

bloggar

Statistik från MSN visar att kvinnorna dominerar bland de yngre bloggarna, men att männen har en något större andel från 25 år och uppåt. Siffrorna gäller MSN Spaces globalt.

bloggar

Den största åldersgruppen på MSN Spaces är 18 till 24 år. Med andra ord är bloggaren rätt ung.

8 comments on “Över 200 000 bloggar i Sverige

 1. Många av de som har ett MSN-space har skrivit ett blogginlägg som test eller som en välkomsttext på sin “lilla hemsida”. Av bara mina kontakter på msn, ca 120 stycken har ca 50 stycken ett Space. Men det är endast en som har något som skulle kunna kallas en blogg, och den är bara öppen för msn-kontakterna. MSN-spaces är egentligen inget bloggverktyg tycker jag, även om det går att använda som en dagboksliknande blogg. Visst finns det många bloggar, men om man räknar aktiva bloggar som uppdaterar minst en gång i veckan och som har skrivit mer än två inlägg.. De är inte riktigt så många…

 2. Urban Lindstedt okt 23, 2005

  Jag håller med dig Agaton. Jag ser MSN Spaces som mer en förlängning av MSN Messenger än riktiga bloggar. Dina observationer stärker mig bara i den uppfattningen. Men om Nielsen Netrating räknar 174 000 bloggar så räknar MSN drygt en halv miljon.

 3. Undrar om bloggare är ett slags självbedragare, man inbillar sig att man har en publik läsarskara men i själva verket är man mer anonym än när man har dagboken på nattduksbordet för då kan man i alla fall vara säker på att alla gäster tjuvläser densamma.

  Föresten undrar hur många bloggare som orkar uppdatera dagboken i snitt en gång per dag?

  /kas

 4. Urban Lindstedt okt 24, 2005

  Jag är inte sen säker på att alla bloggare vill ha publik. Personligen tycker jag att ett inlägg i veckan är ett absolut minimum.

 5. Ett i veckan är absolut ett minimum, om man inte är bortrest från internetuppkopplingen ett tag. Men sen blir det ju så också att för att jag ska vara intresserad av att läsa en blogg, så måste den också uppdateras rätt så ofta.. Det är därför prylfeber är så bra, den uppdateras ofta…

 6. Är inte själva vitsen med en blogg att den ska vara tillgänglig? Kan det då räknas som en blogg om den bara är möjlig att läsas av vissa, typ de som har msn messenger? Så tänker jag. Visst kan man använda bloggverktygen till mycket som inte är egentliga bloggar, t ex att uppdatera nyheter i en förening, men då är det ju inte en blogg i betydelsen dagbok. Ja nu blev jag lite gnällig men jag har lite svårt för den typen av villkor, som att man måste ha ett visst program av ett visst märke för att få tillgång till sådant som är tänkt att vara publikt för alla.

 7. Ytterligare statistik om bloggar och bloggande från Technorati and Massachusetts Library Association

  *As of October 2005, Technorati is now tracking 19.6 million weblogs

  *The total number of weblogs tracked continues to double about every 5 months

  *The blogosphere is now over 30 times as big as it was 3 years ago, with no signs of letup in growth

  *About 70,000 new weblogs are created every day

  *About a new weblog is created each second

  *Between 700,000 and 1.3 million posts are made each day

  *About 33,000 posts are created per hour, or 9.2 posts per second

  *An additional 5.8% of posts (or about 50,000 posts/day) seen each day are from spam or fake blogs, on average

  *34% primarily blog to be seen as an authority in their field.

  *Over 50% blog about companies at least once per week.

  *63% believe blogs are the most trustworthy source of product information.

  *Over 98% take steps to correct factually incorrect portions of a blog post.

  *Over 80% prefer to receive information from non-executives.

  The blogs got in everage 250 readers
  92.4% of the blogs are created by people under 30
  51.5% of the blogs are created by teenagers
  56% of the blogs are created by women

  66% of the blogs are not updated within two months
  1.09 mil are onedayswonders
  1.63 mil blogs were on hold for 126 days
  5.7% more men than women abandon their blogs

  *84% of the internet users use search engines to find your blog in USA.
  *78% of the internet users do investigations about a product or service on internet before they buy.
  *49% of the internet users get their political information
  *23% of the internet users read a blog.
  *Blog readers increased with 58% under 2004.
  *20.5 milj Americans have visited an adult site. 31 milj read a blog.

  *Blogs of individual employees are considered more trustworthy than blogs endorsed by a corporation

 8. Hello!! How many people have MSN MESSENGER in sweden?
  Please ask me : )