Första fildelaren dömd

2005-10-25

Idag dömdes en 28-årig fildelare till 80 dagsböter, motsvarande 16 000 kronor, för att ha delat ut filmen Hip Hip Hora. Domen kommer säkert att påverka fildelningsströmmarna i Sverige trots att risken att åka fast och dömas fortfarande är mikroskopisk. Polisen prioriterar andra typer av brott.

Att det bara blev böter gör att polisen i framtiden inte kommer att kunna begära ut identiteten bakom ip-numren i fildelningsnätverken. Vilket kommer att göra fildelning svårutrett. Gratisdagarna är inte över ännu.

Fallet lär gå vidare till högre instanser på grund av att domen är principiellt mycket viktig. Först om ett år vet vi säkert vad det kostar att dela ut en svensk film.

Det går inte att komma in på Piratbyråns hemsida efter domen på grund av det stora intresset. På deras nödsida är de ganska nöjda med domen.

Till att börja med kan man lite torrt konstatera att ett bötesstraff i själva verket är relativt bra. Tingsrätten har stängt dörren för fler avsteg från den sekretess svenska internetleverantörerna trots allt försöker hålla fast.

Ladda ner hela fildelardomen här.

One comment on “Första fildelaren dömd