Hem » Filmbolagens öppnar för nedladdningsbar film

Filmbolagens öppnar för nedladdningsbar film

Flera filmbolag kommer nästa år att starta legala nedladdningstjänster för film. Det handlar inte bara om äldre katalogfilmer, utan de senaste storfilmerna ska gå att ladda ner samtidigt som de släpps ut på dvd.

– Min bedömning är att under första halvåret 2006 kommer ett eller två bolag att sätta igång. När året är slut kommer halva branschen att vara med. Alla är på det klara med att detta måste ske, det jobbas en hel del under ytan, säger Mats Caneman, vd för filmbolaget Buena Vista i Sverige till Svd.se.

Om filmbolagen verkligen trodde på nätet skulle de släppa filmerna på bio, nätet och dvd samtidigt. Då skulle de verkligen ge piraterna en match.

Idag finns det enbart filmsajter som SF Anytime och Film2home som levererar filmen strömmande. En ganska stor nackdel i vår mobila värld där jag själv helst skulle ladda ner filmer för att se på laptopen när jag är på resa eller på landet där jag inte har något bredband. Men framförallt är utbudet hos dagens filmtjänster för dåligt. Begreppet The Long Tail, den långa svansen, där en stor del av omsättningen i internetekonomin består av smalare titlar framför blockbusters, har inte skjunkit in hos filmindustrin ännu som främst gör sina pengar på megafilmer.

Den största anledningen att filmbolagen dragit benen efter sig med nedladdningstjänster är att fildelning av filmer inte är något större problem i USA eftersom amerikanarna har så usla uppkopplingar. Filmbranschen har till skillnad mot musikbranschen större möjligheter att skapa nedladdningstjänster som levererar filmer med en högre teknisk kvalité än piraterna. Att komprimera filmer kräver mer än att komprimera musik. Dålig kvalité på piratfilmer är ganska vanligt.

Relaterade avsnitt