Google lanserar gratis statistikverktyg

2005-11-15

Google Analytics är ingenting mindre än ett gratis statistikverktyg. Alla som har en hemsida eller blogg kan registrera sig och sedan tagga upp sajten för att få ordentlig statistik, det vill säga klistra in lite kod på de sidor du vill mäta.

Googles syfte är att hjälpa sina Google Adwords kunder att mäta och optimera sina kampanjer, men det finns inget krav på att köpa Google Adwords, däremot begränsas statistiken till 5 miljoner sidvisningar i månaden för icke-kunder.

Google Analytics har betydligt fler funktioner än de gratisstatistikprogram jag känner till som Awstats och Webalizer. Här kan du verkligen följa dina besökare och kunder, mäta avslut och flaskhalsar på sajten. Dessutom presenteras resultatet på ett snyggt och överskådligt sätt.

Uppdaterad:
Patrick på Suburbia håller sig dock gärna ifrån Google Analytics:

I won’t sign up with that program, partly because that would disclose a bit too much of my visitors’ patterns and it would also disclose a bit too much of what I want to keep for myself – they already know how many impressions the get from the Adsense ads I’ve got.

4 comments on “Google lanserar gratis statistikverktyg

  1. Jag förstår inte varför alla skriker så högt om “data retention” i EU men inte har några problem att okritiskt ge alla ens surfvanor till Google.

    Google anser ju tydligen att varje sajts besöksdata är värd $495 per månad. Kanske värt att tänka på…

  2. Urban Lindstedt nov 15, 2005

    Det är klart att en viss risk finns det ju i att ge ut besöksdata till ett företag som så tydligt eftersträvar världsherravälde.