Trådlöst bredband åt alla

2005-11-23

För fem år sedan var bilden av Stockholm att vi låg på framkanten av it-utvecklingen. Nyhetsmagasin som Newsweek skrev långa reportage om it-undret i Sverige och Stockholm kallades för det mobila Mecka. Idag nämns Sverige sällan i dessa sammanhang, trots att vi fortfarande är ledande inom området.

Genom vissa strategiska offentliga investeringar, som inte behöver kosta särskilt mycket pengar, kan vi åter kallas det mobila Mecka och få internationella investeringar som leder till jobb och välstånd.

Biblioteken i Stockholm har redan idag bredbandsuppkopplingar. Genom att installera trådlösa accesspunkter på alla bibliotek skulle besökare gratis kunna koppla upp sig med sina bärbara datorer, handdatorer eller mobiltelefoner med wlan. Även medborgarkontor och andra offentliga inrättningar skulle tillhandahåll trådlöst bredband åt medborgarna. Idag tillhandahåller Länsbiblioteket i Östergötland trådlöst bredband till besökarna.

Om samhället tillhandahåller infrastrukturen gratis så kommer de kommersiella tjänsterna så småningom. Genom ett väl utbyggt gratis trådlöst nätverk i Stockholm kommer vi att få nya spännande tjänster som blir framtidens exportsuccéer.
Dessutom kommer de trådlösa näten att underlätta för studenter som ofta studerar på stadsbiblioteken.

Kostnaderna för utrustningen till trådlösa nätverk är försumbar, och det går säkert att få en bredbandsleverantör att stå för kostnaderna med tanke på den goodwill som projektet skulle ge.

Kommentarerna är stängda