Bästa gratisbloggtjänsten hittills

2005-11-25

Wordpress webbtjänst

WordPress har släppt en gratis webbaserad bloggtjänst som slår alla gratistjänster jag testat tidigare. De som arbetat med deras serverbaserade bloggverktyg WordPress känner igen sig även om webbtjänsten har ett mer renskalat gränssnitt. WordPress stödjer både kategorier och trackback, vilket exempelvis inte Blogger gör. Dessutom finns ett inbyggt spamskydd.

Användarna kan välja mellan en handfull mallar för att skapa ett mer personligt utseende. Teamet bakom planerar även att göra det möjligt för användarna att ha sina egna domäner kopplade till tjänsten.

Eftersom jag arbetat mycket med WordPress är jag en aningen partisk, men jag har ändå svårt att se varför en ny bloggare ska välja någon annan gratistjänst än WordPress.

13 comments on “Bästa gratisbloggtjänsten hittills

 1. Det saknas ju både möjlighet att välja pingtjänster och att anpassa sin sidmall efter eget tycke. En bra tjänst är det (trots en del inkörningsproblem), men inget som är utöver det vanliga.

 2. Urban Lindstedt nov 25, 2005

  Den har bara ping-o-matic som pingar hos 15 tjänster. Visst är det en brist att man inte kan själv kan välja vilka tjänster man vill pinga. Men Nyligen kan man ju alltid pinga manuellt och Intressant är ju inga problem. Men Patrick vet du någon annan gratistjänst som är bättre?

 3. Alla har sina fördelar och nackdelar, givetvis. WordPress.com är perfekt om man vill komma igång snabbt, men det blir väldigt begränsande och trist när designen är en i mängden.
  Blogger är mycket flexiblare på det sättet, men saknar trackbacks och kategorier och möjlighet att ställa in pingningar. Blogsome var ett tag sedan jag testade, men vad jag minns var det helt ok.

  Vore jag ny med att blogga idag skulle jag nog trots allt välja Blogger. Skulle jag tycka det var intressant och givande efter ett par månader, så skulle jag snarast skaffa egen domän och en egen unik design av bloggen (som givetvis skulle köra b2evolution 🙂 )

 4. Jag kör ju med den här nya tjänsten på min blogg Fyra nyanser av brunt. Den funkar väldigt bra tycker jag. Men mycket lämnas att önska. Förutom ping-funktionerna så är min största förlust att jag inte kan gå in och ändra det minsta i koden. Blogger är betydligt skönare på det sättet, man kan faktiskt ändra lite som man vill och lägga dit lite kod.. WordPress funkar dock inte med det. Sen måste man väl få en inbjudan också? Att lägga in bilder och sådant i inläggen funkar inte heller så värst bra efter eget tycke. Blogger funkar 1000 gånger bättre. Men om man bara vill skriva och ha en ganska snygg design så funkar WordPress riktigt bra. Jag har i alla fall inga planer på att byta bloggtjänst.

 5. Urban Lindstedt nov 25, 2005

  Man behöver ingen inbjudan längre på WordPress.com.
  Naturligtvis är eget bloggverktyg på egen eget webbhotell det mest flexibla, men det kräver en del kunskaper.

 6. Sen måste jag säga att inläggsskrivandet är onödigt omständigt på WordPress.com. Den extra funktionalitet som ordbehandlarläget ger, tycker jag bara krånglar till det och lämnar en massa skräpkod efter sig – exempelvis när man försöker infoga bilder, som Agaton nämnde.
  På den punkten är ju vanliga WordPress utomordentligt. Sen tycker jag själva interfacet är väldigt segt pga all fancy-schmancy ajax.

 7. Som nybörjartjänst om man bara vill prova på…så är nog faktiskt Blogspirit den bästa jag har provat.

  http://www.blogspirit.com/en/index.php

  Den har dock ett litet utrymme så jag skulle nog ändå rekommendera en nybörjare att börja med Blogger för den har mest utvecklingsmöjligheter och trots det behöver man inte kunna mycket för att få det att funka med bilder.

  Om man undervisar skulle jag nog rekommendera http://edublogs.org/
  använder också wordpress och det är enkelt att använda med många templates att välja bland…

  Har inte testat WordPress.com men jag gissar att det säkert är helt okej…men det finns massor av alternativ…

  Några riktigt bra svenska alternativ finns väl inte idag…

 8. Hej!
  Först: trevlig blog du har, jag har följt den ett tag nu och ligger inne bland mina dagliga rss-bevakningar på bloglines.

  Jag blev glad när du tipsade om att WordPress goes webbaserat, tack för tipset. Tyvärr fanns det inte det alternativ som finns på Blogger, att man kan ftp:a över sajten till sin egen webplats, så därför går nya wordpress-tjänst bort för mig, men ack för tipset.

  Föresten har du koll på vilka av de billiga svenska webhotellen som stödjer WordPress?

 9. Urban Lindstedt nov 28, 2005

  Det fristånde bloggverktyget WordPress är mycket enkelt att installera, så egentligen räcker det med att webbhotellet stödjer Mysql för att du ska kunna använda WordPress. Mitt webbhotell Aleborg har faktiskt WordPress förinstallerat, jag vet även att Spray har det, men jag kan inte rekommendera Spray som webbhotell. Ders support fungerade inte alls när jag använde dem för ett år sedan.

 10. Hemskt många webbhotell erbjuder ju en kontrollpanel ofta innehåller möjligheten att med några enkla knapptryckningar dra igång t.ex. WordPress.

  Jag är helt övertygad om att WordPress.com erbjuder en bra start för folk i allmänhet. Däremot så känns det för min egen del som att man säljer sig en smula om man lägger sin blogg på en gratistjänst. Hur ser sidan ut den dagen det beslutas att den ska vara reklamfinansierad? Då sitter man där med en inarbetad adress och har inte styrsel på det hela. Det värsta exempel jag har sett på detta var en centerpartistisk blogg placerad på en gratistjänst. Till höger om inläggen låg just då en fet banner för en kommunistisk aktionsgrupp. Kändes som att vara i The Twilight Zone att se den bloggen.

  Allt styrs ju av hur seriöst man vill ta sitt bloggande. Gott på alla vis däremot att utmärkta WordPress nu kan nyttjas som en sådan tjänst. Kanske ett första steg på vägen mot egen domän o.s.v.

 11. Tomas Carlsson dec 1, 2005

  WordPress har ju också Blogsome.com, som liknar den andra tjänsten. Hos Blogsome kan man pinga vilka man vill. Det finns också möjlighet att ändra i koden till sidmallen hur mycket man vill.
  mvh
  Tomas Carlsson
  http://skildra.blogsome.com

 12. tack för tipset, jag ska kolla in Aleborg.