Firefox 1.5 släppt

2005-11-30

Nu är Firefox 1.5 släppt. Viktigaste förändringen är att det går snabbare att utnyttja framåt och bakåtknappen i din surfhistoria, genom att webbläsaren utnyttjar cache-minnet istället för att ge sig ut på webben.

Dessutom är det enklare att radera tidigare surfdata i webbläsaren, under Tools i menyn finns ett kommando som raderar all information. Världens mest spridda open source-program, med en histora av 100 miljoner nedladdningar, har också infört en automatisk kontrollfunktion om det finns nya säkerhetstillägg att ladda ner, laddar ner dem och uppmanar sedan användaren att installera dem.

Den största anledningen att använda Firefox är fortfarande fliksurfningen som gör det smidigt och enkelt att hoppa mellan många hemsidor. Här har Firefox-utvecklarna i den senaste versionen gjort det möjligt att omorganisera ordningen på bokmärkena bara genom att dra och släppa flikar.

Av Uppkopplats besökare har 39 procent Firefox och hela 4,5 procent den senaste versionen. 7 procent har Mozilla och 3 procent har Safari. Det kan jämföras med Internet Explorer som används av 30 procent av besökarna. Av den statistiken drar jag slutsatsen att jag har en stor andel tekniskt avancerade läsare, vilket känns uppmuntrande. Riktigt nöjd är jag inte förrän Internet Explorer hamnat under 25 procent.

Ladda ner Firefox 1.5 här.

3 comments on “Firefox 1.5 släppt

 1. Urban: Först heter det väl 1.5 och inte 1,5. Man kanske skulle kalla den Firefox enåenhalv?

  Jag tycker den största användingen är att FF är ett öppet projekt som inte låser användaren vid MS mjukvara och dessutom stödjer FF webbstandard.

  Om fler följde webbstandard skulle tillgängligheten för alla öka och även grupper som hörselskadade och blinda få möjlighet att använda Internet mera.

  Jag tror alla bloggare upplever en hög procent av Firefox användare. Det har ju spridits information via bloggar om Firefox länge…

 2. Urban Lindstedt nov 30, 2005

  Du har helt rätt om kommatecknet Bengt. Jag kollade Svenska Datatermgruppen och de rekommenderar punkt i programversioner.

  Punkt och komma används i engelska och svenska sifferuttryck ofta på motsatt sätt: i svenskan är komma decimaltecken medan punkt kan användas för att gruppera stora tal (i tresiffriga grupper från slutet räknat), i engelskan är i regel punkt decimaltecken medan komma används för att gruppera stora tal. Det är förstås viktigt att hålla på svenskt bruk av komma som decimaltecken. Skriv t.ex. FM 106,4, inte 106.4; pH 5,5, inte pH 5.5; 7,7 %, inte 7.7 %. Detta gäller dock inte nödvändigtvis beteckningar för programversioner:

  * Man bör i första hand inte se dessa versionsnummer som decimaltal utan i stället bör t.ex. 1 i ”4.1” och 11 i ”4.11” ses som delversionerna 1 respektive 11 till 4, på samma sätt som man ofta gör vid kapitelindelning med sifferbeteckningar 4.1, 4.2, 4.2.1 etc.
  * När de engelskspråkiga programversionerna kommer ut på marknaden betraktas versionsnumret som en del av namnet på programmet, och det gör att skrivningen och utläsningen 7.0 etc. blir naturlig att använda också på den svenska marknaden.

  Svenska datatermgruppen, Ola Karlsson

 3. Urban: Jag tycker det vore roligare med Firefox enåenhalv eller att varje ny version fick ett eget kodnamn…

  Man går från Firefox infra till Firefox ultra. Då skulle de inte göra så många versioner och versionerna skulle ha stora eller viktiga förändringar…