Spambloggar dominerar bloggsfären

2005-12-18

En ny studie från University of Maryland som har analyserat 40 miljoner pingar hos Weblogs visar att tre av fyra pingar kommer från spambloggar eller så kallade splogs. Mer än hälften av alla bloggar som pingar hos Weblogs är splogs. Forskargruppen har även satt upp en tjänst där besökarna kan se andelen splogs vs riktiga bloggar under de sju senaste dagarna.

Forskargruppen särredovisar även pingar från bloggar på svenska. Det pingas från svenska bloggar mellan 100 och 150 gånger i timmen under de vakna timmarna vilket ger oss en jumboplacering bland de språk som redovisats. Bara lilla Finland är marginellt sämre. Danskspråkiga bloggar pingar fyra gånger mer i timmen än svenskspråkiga.

I USA har problemet med spambloggar eller falska bloggar varit mycket omdiskuterat den senare tiden. En spamblogg är en blogg som generats av program som ompaketera innehåll från riktiga bloggar till en egen blogg för att dra trafik och få annonsintäkter.

3 comments on “Spambloggar dominerar bloggsfären

  1. Jag märker det när jag har bevakning på vissa ord – att till exempel på ordet karate får jag via technorati kanske ett tjugotal uppdaterade bloggar dagligen. Av dessa är nittio procent spambloggar.

  2. Urban Lindstedt dec 18, 2005

    Så fort Google Adsense börjar löna sig bättre i Sverige så har vi splogs på svenska också.

  3. Att pinga är väl en form av marknadsföring från första början. Det kanske är bra att vi “uppmuntras” till att själva söka info framför att passivt reagera på den.