Google klarar svensk verbböjning

2005-12-23

Sedan en tid klarar Google att böja svenska verb- och ordformer [via Nikke’s].

Den som söker t.ex. på [sälja ved] på Google kommer se att såväl ordet sälja som ordet säljer visas med fet stil i resultatlistorna. Detta gäller även vanlig ord som köpa – köper, bil – bilar, men har inte spritt sig till mer svårböjliga ord som skidanläggning eller webbyrå.

Därför behöver inte längre svenska sajtägare ta med alla olika böjningsformer för att försäkra sig om en plats i träfflistan hos Google.

Svenskans långa sammansatta ord är till fördel för sökmotorpubliken eftersom det ökar sannolikheten för relevanta träffar. Vår lilla marknad och specialla ordbildning har gjort att svenskar till 80 procent klarar sina sökningar med ett eller två sökord, medan engelskspråkiga normalt använder fler sökord för att hitta rätt.

One comment on “Google klarar svensk verbböjning

  1. Lars Iselid dec 27, 2005

    Jag undrar om Google verkligen officiellt implementerat autostemming för svenska verb och plurala former, möjligtvis gör de tester. Min sökning just nu på sälja ved ger dokument även med ordet säljer men inte fetat. Köpa böcker ger däremot träffar på köp också fetat. Köpa bilar ger fetade träffar på bil men köpa bil inte fetade på bilar. Förmodligen för att stemming handlar om att kapa ändelser. Men söker jag enbart på bilar (som inte bara ger svenska träffar) får jag inga fetade träffar på bil.

    Samtidigt ger inte fetningen en 100% säkerhet om stemming om ordet köp (vid en sökning på köpa) inte står ensamt utan tillsammans med ordet köpa på dokumentet eller i länkar till dokumentet. Eller som Google uttrycker det i det cachade dokumentet: “These terms only appear in links pointing to this page”. Det bästa hade varit om Google i det cachade dokumentet kunde skriva: ”These terms only appear due to autostemming”.

    Men det vore en enorm förbättring om Google började med autostemming för svenska verb och plurala former, vilket sökmotorn Siteseeker (finns bl.a. via Lunds universitet och Skatteverket) gjort länge, men den är ju å andra sidan “bara” en sökmotor för webbplatser och inte hela webben.