Fast telefoni håller ställningarna mot ip-telefoni

2005-12-31

Ip-telefon är fortfarande okänt för många. En femtedel vet inte riktigt vad det är och i den yngsta åldersgruppen är okunnigheten störst, enligt en undersökning som Demoskop gjort åt Computer Sweden. En tredjedel tror att ip-telefoni är instabilt och ett dåligt alternativ. Dessutom funderar bara 17 procent av telefonkunderna på att göra sig av med det fasta telefonabonnemanget inom två år.

Efter att jag givit Telia foten och skaffat två ip-telefoniabonnemang hos Wx3 för två månader sedan måste jag ge användarna lite beröm för deras skepsis. Trots att jag är en avancerad användare hade jag stora problem att få allt att fungera. Jag har tillbringat timmar i supporten. När folk ringer upp oss tror de att de kommit till Nigeria eftersom ringsignalen är så skum. Ibland klipps orden av. När man ringer utanför Stockholm får jag ofta ett skumt eko av min egen röst i luren.

De mer folkliga ip-telefon-tjänsterna hos Bredbandsbolaget och Com Hem som brukar fungera bättre är inte tilläckligt billiga för att det ska vara värt besväret att byta.

Det kostar på att ligga i framkanten av teknikutvecklingen även om man kan spara en krona eller två.

Sök efter ip-telefoni på Eniro.

One comment on “Fast telefoni håller ställningarna mot ip-telefoni

  1. Urban: Det här hör man överallt. Från mina elever, på bussen och det är för att man har för tidigt gått ut med en ny teknik. Det kommer att bli bättre, men jag rekommenderar just nu ingen att gå över till IP-telefoni enbart. Även bredbandbolaget vet jag har stora problem med sin IP-telefoni. Skype är dock helt underbart. Mina elever kan nå mig via telefon eller dator.