Internetbrus.com + Uppkopplat=Sant

2006-01-09

Sökbloggarna Internetbrus.com och Uppkopplat.se startar ett samarbete för att ge läsarna ett bredare innehåll. Tanken är också att bloggarna ska erbjuda ett gemensamt sponsorspaket för de annonsörer som vill synas på Sveriges två främsta sökbloggar.

– Med Googles tjurrusning på börsen och en 78-procentig tillväxt av sökannoseringen under förra årets tre första kvartal är sök glödhett, säger Urban Lindstedt, tidigare redaktör på branschtidningen Internetworld och nu frilansare som arbetar på en bok om sökmarknadsföring.

– Genom att Internetbrus och Uppkopplat delar redaktionellt material ger vi våra läsare en bredare och bättre bevakning. Vi kompletterar varandras innehåll bra. Dessutom har vi idag olika publik, säger Lars Iselid, bloggnestor, författare och bibliotekarie vid Umeå universitetsbibliotek.

Uppkopplat och Internetbrus kommer att dela på varandras innehåll. Samarbetet kommer att göra de bägge bloggarna mer attraktiva för sponsorer. I USA har bloggmarknadsföring visat sig vara mer effektiv än annonsering på traditionella sajter.

– Att annonsera på ämnesfokuserade bloggar ger avgränsade målgrupper till en låg kostnad, säger Urban Lindstedt

Sydsvenskans köp av modebloggen Manolo.se förra året var första tecknet på en kommersialisering av den svenska bloggsfären. Det finns även tecken på ett ökat intresse från företag att börja blogga.

Sökmotorannonsering eller sponsrade länkar är den annonskategori som ökade mest under 2005s tre första kvartal. Total köptes det sponsrade länkar i Sverige för 114 miljoner under perioden januari till september, enligt Institutet för reklam och mediestatistik. Det är motsvarar en ökning på 78 procent under de tre första kvartalen 2005 i jämförelse med samma period 2004.

Bloggen Internetbrus.com har bevakat sök sedan 2001 drivs av författarna och bibliotekarierna Lars Iselid, Umeå universitetsbibliotek och Lars Våge vid Mittuniversitetets bibliotek. Bägge är medförfattare till “Informationssökning på Internet”, och Lars Våge är medförfattare till den första boken på svenska om bloggar, “Bloggtider”. Internetbrus.com hade 4 000 unika besökare och 25 000 sidvisningar i december.

Bloggen Uppkoppat.se startades i oktober 2005 av it-journalisten Urban Lindstedt, tidigare mångårig redaktör på branchstidningen Internetworld, som nu arbetar på en bok om sökmarknadsföring tillsammans med Eniros onlinechef Christer Pettersson med utgivningsdatum 15 mars. Uppkopplat hade 3000 unika besökare och 9 000 sidvisningar i december.

22 comments on “Internetbrus.com + Uppkopplat=Sant

 1. Moscow jan 9, 2006

  Kanske dags att optimera denna bloggen för sökmotorerna?

  Det finns ju en del att göra om man säger så…

 2. Jo, ja vet. Html-koden validerer inte, men jag gillar utseendet. Jag har inte haft tid, men jag klarar mig rätt bra i sökmotorerna i alla fall, eftersom texterna är rätt fokuserade. Inlänkningen kommer med tiden.Vad ser du som det viktigaste att göra?

 3. Moscow jan 9, 2006

  “Your web page scored 55 points out of a possible 100. This score is considered unacceptable, and means your web page is currently not optimized for search engines.”

 4. Urban Lindstedt jan 9, 2006

  Du sätter fingret på en öm punkt. Det är mycket fulkod på denna sida, men den indexeras av alla större sökmotorer.

 5. Urban Lindstedt jan 9, 2006

  Det var inte så illa som jag trodde.

  Testet föreslår bland annat att jag ska ha meta taggar i huvudet. Metataggar har inte längre någon betydelse för ranking av sajter.

  Your web page doesn’t appear to be using the rel=”nofollow” anchor attribute. It’s important to use this attribute for outgoing links that you cannot verify, are not related to the content of your web page, and/or link to untrusted spammy web pages. Otherwise, search engines may penalize your web page for links they deem to be untrustworthy and/or spammy.

  Jag litar på sajter jag länkar till. Det är själva poängen i bloggsfären att man länkar till varandra.

  Detta test är nog mest konstruerat för att få nya kunder. Men jag ska byta template bara jag hittar något jag giller som valdierar html-koden.

 6. Ja, för designen på en blogg är viktigare än vad man tror.. Den här designen funkar ju, så byt inte utan anledning. Kul att ni startat ett samarbete, men skriv helst inte bara om sök är du snäll. Det är trevligt att även höra om annat..

 7. Urban Lindstedt jan 9, 2006

  Det blir nog lite mer sök nu, men jag kommer att fortsätta att skriva om annat.

 8. Nicklas jan 9, 2006

  Kul!

  Appropå unika besökare – vilken blogg, som drivs av privatperson/er i Sverige är egentligen störst? Svensk som engelsk?

 9. johan jan 9, 2006

  “Uppkopplat och Internetbrus kommer att dela på varandras innehåll.”

  Vad betyder det? Att ni kommer att korsposta 100%/75%/50%/25% av de egna inläggen på den andra bloggen?

 10. Ja, för det känns ju lite konstigt att ha två bloggar, om båda har exakt samma innehåll?

 11. Urban Lindstedt jan 9, 2006

  Appropå unika besökare – vilken blogg, som drivs av privatperson/er i Sverige är egentligen störst?
  Av de bloggar som finns med på Bloggtoppen.se brukar supporterbloggar som http://www.baraben.com toppa. Annars skulle jag tippa att http://www.johannorberg.net är störst.

 12. Urban Lindstedt jan 9, 2006

  Vad betyder det? Att ni kommer att korsposta 100%/75%/50%/25% av de egna inläggen på den andra bloggen?

  Det är svårt att säga. 100% blir det inte. Mellan 50-25 % skulle jag tro. Internetbrus väljer själva det de vill publicera från Uppkopplat och tvärt om. Jag tror att Internetbrus och Uppkopplat till stor del har olika läsare, därför tror jag inte att det kommer att bli något problem. I förlängningen tror jag att bloggar som vill kommersialiseras måste ingå i nätverk. Detta är ett försök. Vi kommer att utvärdera försöket efter några månader.

 13. johan jan 9, 2006

  Jag förstår fördelarna med att erbjuda annonsörer plats i två liknande “tidningar” för jobbet med att ordna en, men hur får “[era] läsare en bredare och bättre bevakning” genom att ni då och då kopierar varandras inlägg? Är det inte enklare att istället samtidigt prenumerera på båda era (och några fler andra) bloggar?

  Hur kommer den ökade mängden oexklusivt material leda till att “de bägge bloggarna [blir] mer attraktiva för sponsorer”?

  Även jag tror på fördelarna med riktiga bloggnätverk, men IMHO verkar den här ändringen bara bli jobbig för mig (som redan prenumererar på båda era bloggar) eftersom jag kommer att få se många korspostade dublettinlägg.

 14. Annars skulle jag tippa att http://www.johannorberg.net är störst.

  Fosfor Gadgets av Mikael Svärdh tror jag är sveriges största(?). Över 600 000 unika besökare har han per månad. Han skriver på engelska men iallafall.

 15. 600 000 unika? Det låter mycket. Annars har 456 Berea Street och Stylegala rejält med trafik.

 16. …ser att Stylegala rankas av Alexa som #30523 och 456 Berea Street på #44664, men Fosfor Gadgets ligger på plats #21394 så än så länge leder nog den, iallafall enligt Alexas ranking.

 17. Baraben skrivs av 12 personer, men den största privatbloggen som skrivs av endast en person, borde vara några av de som just nu pendlar mellan plats 5-7 på bloggtoppen.se. Tyvärr är inte Sigges blogg med på bloggtoppen, och jag har ingen aning om hur han ligger i förhållande till exempelvis min blogg (www.glamourbloggen.se). Men Sigge lär ju också ha ganska många besökare.

  Kul att ni ska slås ihop! Lycka till och köt hårt!

 18. Lisa: Ja, då kan nog 600 000 unika besökare per månad för Fosfor Gadgets stämma.

  Karro: bloggtoppen.se tillåter vad jag kan se bara bloggar som är på svenska.

 19. johan jan 9, 2006

  600k för Fosfor Gadgets kan stämma, men man får tänka på att “The top 10 weirdest USB drives ever” nyligen bl.a. blev Slashdottad och Digg:ad.

  Framtiden får utvisa om 600k var en tillfällig topp eller om månadsmedlet kommer att ligga kvar där även i framtiden.

 20. Marin jan 10, 2006

  Använder man bloggtoppen som referens får man inte med ett par av de största bloggarna som http://www.erixon.com, Henrik-Alexandersson, och Moderskeppet som inte är listade. De två förstnämnda har ca 50 000 besökare i månaden vilket skulle ge platserna 2-3 på toppen. Moderskeppet som är en gruppblogg skulle placera sig strax därefter

  Det finns en stor mängd stora teknikbloggar som inte är med heller.