Google vägrade lämna ut data till regeringen

2006-01-20

Den amerikanska regeringen har begärt ut information om varje sökord som skrivits in under en veckas tid i sökmotorerna Google, MSN, Yahoo och AOL. Google var det enda av de fyra stora sökmotorerna som vägrade lämna ut information om användarnas sökvanor, skriver Washington-Post. Regeringen ville ha informationen som underlag för att utforma en lag för att skydda barn mot internetporr.

Det tre andra sökmotorerna lämnade ut en delar av den information som regeringen begärde ut.

– Vi sammanställde begränsad information och vi lämnade inte ut personlig identifierbar data, sade Yahoos taleskvinna Mary M. Osako.

– Vi svarade på deras förfrågan om data för att hjälpa till att skydda barn på ett sätt som skyddade våra kunders integritet. Det handlade om aggregerat sök som inte innehöll någon identifierbar personlig data, skrev en talesman för Microsoft i ett mejl.

De stora sökmotorerna sitter på ofantliga databaser som säger allt om användarnas nätliv och vanor. Priset vi betalar för all världens information några knapptryckningar bort är att vi lämnar ut frågan om vår integritet till några få företag. Om sökmotorerna vill behålla användarnas förtroende måste de vara försiktiga med vad de lämnar ut.

Kommentarerna är stängda