Google lurar annonsörer att betala för mycket

2006-01-23

Ovana annonsköpare riskerar att betala för mycket för sina sponsrade länkar. Och mer avancerade köpare tvingas lägga ner för mycket tid på att optimera sina sökmotorkampanjer. Det är slutsatserna i ett papper från Stanford Graduate School of Business.

Forskaren Michael Ostrovsky menar att det med mindre justeringar går att förbättra dagens auktionsmodell vid köp av sponsrade länkar till förmån för annonsörerna, men förbättringarna skulle kunna leda till lägre intäkter för sökmotorerna.

– Vi vill i alla fall undervisa annonsörerna att de i vissa avseenden utnyttjas. Med dagens modell riskerar de att betala mer än de behöver om de inte tänker över sina budstrategier ordentligt, säger Michael Ostrovsky i ett pressmeddelande.

Googles budmodell där annonsörerna inte vet det högsta budet, men inte behöver betala mer än några ören mer än det näst högsta budet skapar en marknad med våldsamma fluktuationer.

Naiva annonsköpare luras med dagens system att betala så mycket som ett klick är värt för dem, fastän det kanske är lönsammare att lägga sig under den budnivån, enligt Ostrovsky. Men även avancerade annonsköpare förlorar på systemet eftersom de tvingas lägga mycket tid och energi på att optimera sina kampanjer.

– Annonsörer skulle tjäna på om de kunde lägga den tiden på att förbättra sina produkter eller tjänster istället, säger Michael Ostrovsky.

One comment on “Google lurar annonsörer att betala för mycket

  1. Belyser alltför väl behovet av att mäta anskaffningskostnaden av kvalificerade besökare samt ha ett system där affärslogik styr vad man bjuder för olika sökord.

    http://www.google.se/search?hl=sv&q=%2Bkeyword+%2Bbid+%2Bmanagement+%2Bsolution+%2BROI&btnG=S%C3%B6k&meta=