Svt först med podtv

2006-02-01

Först en riktig cool nyhet, den 6 februari lanserar Sveriges Television podtv där publiken kan ladda ner program i bärbara mediaspelare. Först ut är Rapport, Lilla Aktuellt, Gomorron Sverige, Smålandsnytt, Agenda, Nyhetstecken, Toppkandidaterna, Debatt, extramaterial från Filmkrönikan och Öppet Arkiv.

– Svts innehåll ska finnas tillgängligt för publiken på publikens villkor. Det här blir ytterligare ett sätt att titta på våra program, säger Lena Glaser som är chef på den enhet som har till uppdrag att utveckla Svts interaktiva publiceringsformer.

Podtv fungerar som podradio där publiken kan prenumera på nytt innehåll till sin dator, som sedan kan föras över till en bärbar mediaspelare. Men med befintliga rättighetsavtal begränsas Svts möjligheter att erbjuda allt tv-innehåll för nya publiceringsformer. Svt kan till exempel inte låta publiken lägga över musik i sina mediaspelare.

Podtv är naturligtvis coolt. Synd bara att programutbudet är så klent. För min egen del skulle jag vara beredd att betala för att kunna ladda ner avsnitt av teveserier jag missat. Jag blir så evigt trött på upphovsrättsorganisationerna som gör allt för att sabba utvecklingen istället för att bejaka den när de har seriösa aktörer som Svt att förhandla med.

På svt.se/podd-tv kan man läsa mer om tjänsten och hur man gör för att installera en RSS-läsare. I-pod, Playstation Portable (PSP) och handdatorer är några av de apparater man kan tanka över SVT-material till.

2 comments on “Svt först med podtv