Ingen undgår faxen

2006-04-07

För några dagar sedan skickade jag mejl till samtliga bokhandlare i Sverige som hade mejladress för att göra reklam för min bok Sökmotormarknadsföring på mitt förlag No Digit Media. Resultatet var magert. En handfull beställningar ramlade in. Min vän och medförfattaren Christer Pettersson som själv driver ett förlag förklarade att bokhandlare är lowtech. Alla beställningar han får till sitt förlag kommer via faxen. E-post är inte grejen om man vill nå bokhandlare förklarade Christer.

Därför var jag tvungen att lägga ner tio timmar på att ordna faxnummer, få in dem i faxprogrammet och rigga hela systemet. Klockan 22.10 igår började laptopen tugga iväg fax. Jag blev lite nervös när någon på ett Umeåfaxnummer svarade innifrån laptopen, men till slut somnade jag med pipen från laptopen i öronen och drömde om den gamla onda modemtiden. Men telefonen klarade inte trycket, ip-telefoni, så bara ett tjugotal fax hade skickats när jag gick upp i morse. Men efter omstart av telefondosan tickar nu faxarna iväg i en takt av ett fax var tredje minut. Jag känner mig som Mulle Meck efter allt fix med faxprogram och annat. Varför kan inte alla lära sig att använda mejl? Mejl gör ju livet så mycket enklare.

5 comments on “Ingen undgår faxen

 1. Vill du verkligen att alla ska börja använda mail? Låt mig dra några verkliga men hemska scenarion:
  1. Mail med läs bi. fil. som enda information samt ett (märk väl ett) stående a4-ark med informations som powerpoint.

  Annars så måste jag säga at jag gillar din blog.
  2. Massutskick med alla adresser i to: med instruktioner hur man svarar på frågorna genom att trycka på reply all.
  Och all dessa jävla worddokument där texten är ungefär 1% av storleken på .doc-filen…

 2. Urban Lindstedt apr 7, 2006

  Visst missbrukas mejlen, men folk kommer att lära sig. Som journalist får jag ofta pressmeddelande med ordet pressmeddelande i subjectraden och pressmeddelandet som word- eller pdf-bilaga. Jag fattar inte hur folk tänker som skickar pressmeddelande som bilagor och inte skriver riktiga ämnesrader.

  Men alla hemska gruppmejl med roliga bilder på gubbar som cyklar omkull och dyligt blir tack och lov allt ovanligare.

 3. Sedan finns det en liten grupp som vill använda mejl men inte hajar hur det fungerar. De tar emot mejl via en mellanhand, som sedan skriver ut eller – vänta på den – faxar det till personen ifråga. Svaren går tillbaka på liknande vis.

  Faxen är ungefär lika död som Windows 98. Gräver man tillräckligt djupt så hittar man skiten någonstans.

 4. Jag lider med dig. Det är likadant med väldigt många typer av butiker.

  Men du behöver ju inte bli stenålders själv bara för att bokhandlarna är det. Faxen är död som maskin, och det är modemtiden också.

  Numera kan man både skicka och ta emot fax via sin e-post. Det finns flera svenska företag som erbjuder tjänsten. Ett av dem är Faxa.se som jag använder. Man skickar helt enkelt ett mail med bilagan som ska faxas till en speciell e-postadress. Subject är faxnumret man vill faxa till, mail-texten blir försättsblad och bilagan (word- eller pdf-dokument) utgör själva faxet. Skickar man utan bilaga är det själva mailet som går iväg som fax.

  Ett hightech-sätt att nå ut till lowtech-folket!

 5. Urban Lindstedt apr 7, 2006

  Jag kollade in Faxa innan jag började mecka med laptopen. Snålheten bedrog visheten. Hade jag vetet vilken tid allt skulle ta hade jag satsat på Faxa.