Hem » Den mobila utmaningen

Det är uppenbart att det är inom det mobila som den spännande internetutvecklingen kommer att ske i framtiden. På Reboot 8.0 i Köpenhamn den 1 och 2 juni handlade flera av de intressantaste presentationerna om mobilt internet. Marko Ahtisaari, som är Director of Design Strategy hos Nokia, talade om Mobile 2.0 – Social Renaissance.

Att tala i ett stort rum där blue tooth-applikationerna var så många att de slog ut varandra, samtidigt som en tredjedel av publiken skrev på sina Ibooks uppkopplade mot det trådlösa nätverket kändes som en värdig inramning.

Marko Ahtisaari skissade på sju utmaningar/möjligheter i samband med mobilerna.

1) Räckvidden. Idag har 2 miljarder människor en mobil. De nästa 2 miljarderna bor främst i Bric-länderna ( Brasilien, Ryssland, Indien och Kina). Här handlar det om en annorlunda målgrupp ifråga om användarmönster och inkomster.

2) Ibland av vs Alltid på. Utmaningen är att utforma mobiler som gör det möjligt för användarna att i vissa sammanhang kunna välja att inte vara nåbar eller bara nåbar för de närmaste.

3) Modifierbara (hackability). En möjlighet för användarna att fysiskt kunna påverka mobilens design och funktionalitet. Detta är något som Nokia uppmuntrar.

4) Sociala drifter. SMS har använts till allt från information, flört, gåvor, skämt, fotoströmmar och så vidare.

5) Öppenhet. Alla framgångsrik kommunikation bygger på öppna standarder.

6) Enkelhet. Göra gränssnitten enklare.

7) Rättvisa. Hur håller vi kontaktaten med de 2 miljarder människor som inte är uppkopplade?

Sociologen Jyrki Engeström hade ett också ett intressant föredrag som knöt an till mobiltelefoner med det fantasieggande titeln Blinda mäns baseball. Kontentan var att det måste utvecklas tekniker så vi vet var våra vänner befinner sig så vi inte stör dem när vi ringer. Jag misstänker att Jurki sällan stänger av sin mobiltelefon.

Relaterade avsnitt

2 thoughts on “Den mobila utmaningen

  1. Angående punkt 3: Åtminstone för mig är det endast av begränsat intresse att kunna hacka själva hårdvaran, vare sig det innebär att löda dit ett större minneschip eller klistra på litet bling.

    Av stort intresse är däremot att kunna hacka mjukvaran. När kommer den första open source-telefonen?

    Det har potential att bli något större, eftersom det räcker att en eller några få personer hackar programvaran för att väldigt många ska kunna dra nytta av deras förbättringar.

Comments are closed.