Hem » Sveriges coolaste sajt

Stockholms stadsbiblioteks nya webb

När Stockholms stadsbiblioteks nya sajt med den kaxiga domänen Biblioteket.se lanseras i höst blir det en fullständig provkarta på webb 2.0 med med bloggar, wikis, rss-flöden, användarrecensioner, rekommendationssystem och taggar där personal och kunder möts i ett ömsesidigt kunskapsutbyte. En sajt i klass Amazon, fast gratis, även om köpknappen har introducerats. Det går redan nu att studera Biblioteket eftersom gänget bakom har lagt ut skisser på den domän som i framtiden kommer att leda till Stockholms stadsbiblioteks sajt. Det går också att följa utvecklingen på projektets blogg och de har även lagt upp skisser på Flickr.

I sommar släpps betan av sajten där gränssnittet är utformat efter användarnas behov och inte efter hur katalogsystemet är uppbyggt. Med wikis efter olika teman som släktforskning, science fiction eller sötvattensfiske där både personal och besökare bidrar med sin kunskap och litteraturtips ska inspirationen flöda.

Rekommendationssystemet är värt några rader i sig. Kombinationen av böckernas klassificering, ämnesord, användarna lista över favoritböcker och lånemönster kommer att skapa Sveriges kraftfullaste rekommendationstjänst där användarna automatiskt får tips om böcker som borde intressera dem.

Dessutom testas RFID-taggar i filialen i Hammarby Sjöstad som gör det mycket enkelt att koppla den fysiska boken till all information på webben. Biblioteket är Sveriges bästa sajt utan att den ens har lanserats ännu.

Relaterade avsnitt

6 thoughts on “Sveriges coolaste sajt

  1. Pingback: bisonblog

Comments are closed.