Låt bloggarna sköta omvärldsbevakningen

2006-06-08

Ditt företags framtid kan hänga på att du följer konversationen i bloggsfären. Med rätt tjänster är det lätt att bevaka vad bloggarna säger om ditt företag, varumärke och bransch.

I den nya verklighet där tusentals bloggare diskuterar ditt företag, dina konkurrenter, ditt varumärke och andra viktiga branschnyheter är det livsnödvändigt att bevaka bloggsfären. Bara mängden bloggar kan avskräcka ett företag att ens försöka följa med i vad som skrivs om dem själva och deras produkter. Du kan alltid betala 10 000 kronor om året och låta Agent25 bevaka ett mindre antal bloggar år dig. Även omvärldsbevakarna Observer bevakar bloggar. Men om du vill tracka miljontals bloggar är det bloggsökmotorer som gäller. De har koll på alla bloggar av betydelse och de uppdateras i realtid när blogginläggen publiceras.

Enklast är att söka i de främsta bloggsökmotorerna som Technorati som indexerar 43 miljoner bloggar, Google Blogsearch eller i Knuff som bevakar nästan 6 000 ett stort antal svenska bloggar eller svenska Feeder. Här kan du söka på ditt företagsnamn, varumärken, konkurrenter eller produkter som du arbetar med, men även viktiga begrepp inom din bransch. På Knuff kan du även få fram trendgrafer som visar hur ofta olika nyckelord nämns i den svenska bloggsfären.

Genom att kombinera rss-läsaren Bloglines med bloggsökmotorer kan du enkelt automatisera sökningarna. Bloglines är en populär gratis webbaserade rss-läsare, ett verktyg som håller koll på rss-flöden, som gör det enkelt att följa många bloggar. Förutom att bevaka olika sökbegrepp så ska du naturligtvis bevaka alla inlägg från de bloggar som normalt skriver om din bransch.

1) Sök på ditt företagsnamn, produkter, varumärken, konkurrenter eller produktkategorier, branschbegrepp och så vidare som du vill bevaka i Google Blogsearch. Skrolla ner i längst ner på resultatlistan och kopiera länken till Subscribe RSS (10 results or 100 results).

2) Efter att ha registrerat dig hos Bloglines klickar du på My Feeds/Add högst upp till vänster. Kopiera sedan in Google-länken i första rutan under Subscribe och klicka på rutan Subscribe. Döp mappen som det aktuella rss-flödet ska hamna i och välj om andra ska kunna se din prenumeration genom att markera public, eller var lite diskretare med valet private.

3) När bloggare sedan skriver orden du är intresserad av kommer Bloglines att visa det. Gör sedan likadant med den svenska bloggsöktjänsten Knuff.se som bevakar 5 600 aktiva svenska bloggar. Där kopierar du länken Rss-flöde för denna sökning efter du gjort en sökning. Du kan även söka på taggar i Technorati, , skrolla ner till slutet av träfflistan och kopiera länken RSS Posts tagged Sökord.

Sökbegrepp att bevaka
Ditt företagsnamn
Dina varumärken
Dina produkter
Konkurrenterna
Konkurrenternas varumärken
Branschbegrepp
Inlänkningar till din egen blogg
Inlänkningar till konkurrenternas bloggar

3 comments on “Låt bloggarna sköta omvärldsbevakningen

  1. Rättelse: “nästan 6 000 svenska bloggar” pingar nyligen.se, knuff.se bevakar många fler än så. De bloggar som konsekvent pingar är tyvärr en minoritet.

  2. Urban Lindstedt jun 8, 2006

    Jag trodde Knuff byggde på de bloggar som pingar på Nyligen.