Tre titlar för att förstå framtiden

2006-09-17

Efter två och en halv månaders bloggsemester känns detta som en ny blogg. Med ett nytt jobb som reporter på tidningen Svensk Bokhandel och mitt tidigare partipolitiska engagemang bakom mig är allt annorlunda. Eftersom jag har i princip fri tillgång till böcker läser jag mer än jag gjort på länge. Vad passar bättre än några snabba litteraturtips för er som verkligen vill förstå vår sköna nya wwwvärld.

Om ni läser dessa tre böcker har ni en bra grund att förutse framtiden inom samhälle och näringsliv. The Tipping Point av Malcolm Gladwell är en välskriven och spännande bok om hur trender tar fart och hur marknader fungerar på individnivå. Med exempel som den amerikanska revolutionen, Nolltolleransens New York och Hush Puppies-skor behöver läsarna inte ha gått på handels för att uppskatta boken.

The Search av Johan Battelle om hur Google förändrade samhället och näringslivet är en spännande resa tillbaka i tiden när it-revolutionen grundlades i Silicon Valley fram till dagsläget när sök snart genomsyrar allt som har med internet att göra.

Slutligen vill jag uppmana all som inte ännu läst Chris Andersons The Long Tail, som mer än någon annan bok jag läst visar hur internet ställer gamla sanningar inom näringslivet på huvud, att beställa den direkt. Den som förstår den långa svansen kan säkert kläcka ur sig tre nya affärsidéer inom sitt område.

5 comments on “Tre titlar för att förstå framtiden

 1. Lisa Bjerre sep 18, 2006

  Bra tips Urban! Men jag är besviken över att se dig ordvitsa på bloggen. Ordvitsar är inte okej. Stavnings-ordvitsar är långt bortom inte okej. Jag tänker på wwwärlden, ett ord jag aldrig mer vill se på din blogg. Deal?
  /Lisa
  PS När ska vi äta lunch?

 2. Urban Lindstedt sep 18, 2006

  Jag arbetar numera med tre göteborgare. Det är ingen ursäkt, bara en förklaring. Lunch anytime, efter denna vecka. Bokmässan väntar.

 3. Att du trappat ner rejält på bloggandet märks om inte annat att jag fick läsa det i Svensk Bokhandel (för några veckor sedan) innan det stod i bloggen.

  Hur står sig The Search mot The Google Story (Vise/Malseed)?

 4. Urban Lindstedt sep 19, 2006

  Ja, men jag ska komma tillbaka med bloggandet. Jag har faktiskt inte läst The Google Story, men det borde jag kanske?

 5. Jag tyckte den var bra (jag lyssnade på ljudboken från Audible).