20 spänn på Pamuk

2006-10-11

Jag satsade idag 20 spänn på att Orhan Pamuk ska få nobelpriset i morgon. Egentligen ville jag lägga insatsen på högoddsaren Ryszard Kapuscinski, men en annan på redaktionen hade redan tingat världens bästa journalist. Kapuscinski har skrivit flera oförglömliga reportageböcker som hållit mig i ändlös spänning och fördjupat min bild av världen. En dag till att leva som handlar om hans upplevelser i inbördeskrigets Angola på 70-talet är den mest spännande bok jag läst. Under en kort tid funderade jag allvarligt på att bli krigsreporter efter att ha läst boken. Ebenholts är den bästa bok jag läst om Afrika. Även Imperiet om Ryssland är väl värd att läsa. Kejsaren handlar om Haile Selassies sista dagar sett genom ögonen av tjänaren vars enda uppgift var att lägga en kudde under kejsarens fötter när han satte sig i en tronen. Selassie var rätt kortvuxen och kudden löste problemet med dinglande fötter. Sådana detaljer är Kapuscinski en mästare på att hitta.

Kommentarerna är stängda