Trender inom internetmarknadsföring

2006-10-29

Stora format, rörligt och smarta placeringar är de hetaste trenderna inom internetmarknadsföring. Det går utkristallisera tre viktiga trender kring bannerannonsering. De stora formaten som ibland ramar in en hel webbplats har kommit för att stanna. Stora format är bästa försvaret mot mediasajter som allt mer ser ut som julgranar. Här ser vi också format som på det ena eller andra sättet sticker ut.

Den andra viktiga trenden är rörliga bilder i form av video eller Flashfilm i annonserna. Den rörliga bilden visar tydligt webbens styrka i att kunna kombinera olika mediaformat till ett. Den tredje viktigaste trenden är att hitta smartare placeringar till annonserna så att inte de allt annonströttare besökarna instinktivt tittar bort från annonserna. Annonsering på nätet handlar om att överraska besökarna när de hunnit tröttnat på traditionella tråkiga banners. Oavsett vad publiken tycker om formatet Big Bang är det omöjligt att missa budskapet när hela sajten ramas in av en annonsör.

Big bang

Vi har alla sett det massiva annonsformatet som tar över hela sajter som Aftonbladet och Dagens Industri. Likt en bred ram kring innehållet, eller i vissa fall hela ingångssidan, breder sig Big Bang ut. För Stefan Fagerström, som arbetar med internetannonsering på mediebyrån Bizkit, är Big Bang-formatet en möjlighet att verkligen synas.

– Det handlar om att hitta format som sticker ut ur bruset, framförallt formmässigt. Och det blir allt svårare att synas på ett bra sätt som inte stör användarna, säger Stefan Fagerström.

Storlek är kanske det bästa och kraftfullaste sättet synas på medan popups, popbacks och liknande varianter är helt fel, enligt Stefan Fagerström. Sedan webbläsaren Internet Explorer införde popup-blocker blockas dessutom dessa format av många användare.

– En besökare till Aftonbladet utan blocker blir halvtokig av alla fönster som dyker upp bakom framför och i sajten, säger han.

Även annonsörerna gillar Big Bang. Eniro lägger en fjärdedel av sin marknadsföringsbudget på webben och när Eniro lanserade sin nya flygfototjänst köpte de en big bang på Aftonbladet eftersom det är mycket effektivt. Användningen av tjänsten fick en flygande start

– Fördelen med stora format är att det stänger ute andra annonsörer och deras budskap. Då behöver inte annonsen bli så påträngande, säger Torbjörn Wik marknadsdirektör på Eniro.

Det är effektivare att slå ihop småannonser till större format. En Big Bang på Aftonbladet ger väldigt bra effekt och är oftast bättre med stort format än stor volym. Eftersom en Big Bang kostar en del väljer Eniro tillfällena noggrant, men vid lansering av nya tjänster anser Torbjörn Wik att det är befogat med stora format.

Niklas Lindström ansvarig för webb på produktionsbolaget B-reel hoppas att vi får se en liknande utveckling i Sverige som i USA där många små format byts ut mot färre större format.

– Varumärken vill synas. En Big Bang på Aftonbladet är vansinnigt effektivt. Det är bättre med stort än volym, säger Niklas Lindström.

Han irriterar sig inte bara på mängden småannonser utan också själva mängden format överlag och skulle vilja se en debatt om varför annonsplatser väljer att växa med fler mindre format än att dra ned på antalet till förmån för färre och större annonsformat. Många små annonser drar ned värdet på internetannonsering i längden, hävdar Niklas Lindström.

Rich media

Om storlek är ett sätt att synas så är rörliga bilder ett annat effektivt sätt att sticka ut. I takt med att allt fler användare får bredband blir det möjligt att nå en stor publik även med ”tyngre” rich media-annonser med rörliga bilder. Särskilt bland yngre målgrupper är bredbandspenetrationen hög. Rich Media är allt ifrån rörliga Flashanimeringar till rena videofilmer. Att allt fler sajter satsar på webbteve öppnar dessutom upp för rena reklamfilmer på webben.

-Annonser där vi har möjlighet att använda tyngre Flash med video och animation ger väldigt mycket bättre resultat. Aftonbladets Webb-Tv har annonsörer som normalt inte vill gå på så breda sajter, säger Niklas Lindström, på B-reel.

Med tyngre annonser går det att göra så mycket mer än med statiska gif-bilder. Idag går det att få med hur mycket information som helst i en annons. Flash gör det möjligt att skapa en riktigt dynamisk bannervisning där ett stort flöde av olika budskap visas i följd utan att för den delen skapa renodlade Flashfilmer. Det första uppdraget med en annons har är att skapa uppmärksamhet. När det är klart kan annonsen ändra karaktär och bygga intresse. Efter det är det action som gäller, allra bäst direkt i annonsen.

Men trots att trenden mot rörligt är stark vill Stefan Fagerström understryka att allt beror på sammanhangen. För utbudsannonser vars syfte är att sälja varor och inte bygga varumärke kan en statisk annons fungera bättre.

– Ibland är en statisk JPEG bättre än en Flashfilm. Det är syftet som avgör. Utbudsannonser är alltid utbudsannonser. Om man ska promota Marie Fredriksson är det givetvis bättre att visa videon direkt i annonsen, säger Stefan Fagerström.

Rörliga banners och interaktivitet handlar om att engagera besökaren. Under Melodifestivalen växlade Betssons banners mellan sju budskap för sedan att expandera till mer än dubbel storlek när muspekaren förs över bannern.

– Vi går från envägskommunikation till att ha en dialog mellan dig och din målgrupp. Detta har det pratats om ett tag men det är nu det håller på att bli verklighet, säger Anna Bergius pressansvarig hos Betsson.

I Sverige sitter en stor andel av publiken med bredband, men om det handlar om internationella kampanjer som ska visas i länder med betydligt lägre bredbandspenetration bör annonsören tänka efter innan det rullas ut allt för tunga Flashannonser. Det gå vinna en del interaktivet utan att bli för tunga med så point roll-annonser som utvidgas när användaren drar pekaren över annonsen som hos Betssons Melodifestivalannons. En viktig funktion med tanke på att klickfrekvensen för banners oftast är lägre än 1 procent.

Trenden mot rörligt på webben är också en föraning om att internet förr eller senare kommer att gå om tv i reklamsammanhang. På webben kan en reklamfilm leva vidare i månader efter att den slutat gå på tv. En interaktiv kampanjsajt på webben för en bil är så mycket effektivare än en vanlig reklamfilm eftersom användaren kan zooma in delar av bilen, välja att se bilen off road och så vidare.

Målgrupper

Eniro har som annonsör en stor fördel att de själva har välbesökta sajter som Eniro.se och Passagen.se. De kan testa olika format på sina egna sajter innan de går ut på andra sajter. För Eniro som ofta går brett med sina kampanjer finns det klara skillnader på hur de utformar annonserna för olika målgrupper i fråga om rörligt.

– För ungdomar på exempelvis Lunar måste det finnas interaktivitet för att de ska klicka. På sajter som Dagens Industri måste vi vara försiktig för att inte störa, säger Torbjörn Wik, marknadsdirektör på Eniro.

Men Stefan Fagerström på Bizkit är inte lika säker på att annonser måste utformas annorlunda för olika målgrupper. Raka, direkta och tydliga budskap fungerar alltid bra.

– Relevanta annonser i relevanta sammanhang är oftast mycket bra. Kan användaren dessutom göra saker direkt i annonsen ger det bättre utslag. Interaktion som det så fint kallas, säger Stefan Fagerström.

Det viktigaste för Eniro är på vilken sajt annonsen placeras. Det handlar att synas där behovet av Eniros tjänster kan uppstå. Är man på en sajt för att leta efter ny bostad så har man ett behov att få en vägbeskrivning till det aktuella bostadsobjektet.

När det gäller annonsformat är Eniros största problem den bristande standardaliseringen på webben.

– När vi tar fram en banner så måste vi göra minst fem varianter på ett format för att kunna gå brett, säger Torbjörn Wik.

Placering

Det har också blivit allt viktigare var annonserna placeras på hemsidan i takt med att mogna användare lär sig att bortse från banners. Idag undviker användare att titta på annonser i högerspalten. Därför fungerar placeringar mitt i en artikel bättre.

Placering handlar inte bara om vart på sajten ska bannern ska sitta utan också vilken tid på dygnet och för vilka geografiska områden den ska visas. I Storbritannien, som är det mest utvecklade landet i Europa ifråga om internetannonsering, håller marknadsförarna på att utveckla det till en skön konst i fråga om vilken tid annonserna visas. Som exempel har det visat sig väldigt effektivt att visa reklam för chokladkakan Kitkat i MSN Messenger på eftermiddagen med uppmaningen att ta en paus med Kitkat.

– Idag är det de främsta marknadsförarna arbetar mycket med ”day parting”, men om fem år kommer alla att göra det, säger Danny Meadows-Klue, vd på Digital Strategy Consulting i Storbritannien.

5 comments on “Trender inom internetmarknadsföring

 1. Det kanske inte är något för Eniro men viral marknadsföring är också på väldig frammarsch. Jag höll ett föredrag om internetmarknadsföring i förra veckan och viral marknadsföring är något som kan göra ett litet företag stort och ett stort företag mindre.

  Dessutom kan det användas åt båda hållen, både av företaget och av missnöjda kunder.

 2. Viral marknadsföring är helt klart intressant. Problemet är bara att den är svår att kontrollera, vilket jag tror passar stora företag illa. Men som liten har man inte så mycket att förlora.

 3. Virusmarknadsföring/viral marketing har väl kommit och gått sedan Hotmail slog igenom. Ofta handlar det snarare om word of mouth (på steroider) än virusmarknadsföring.

 4. anders okt 31, 2006

  viral marknadsföring är coolt. men sen är det ju intressant att webb 2.0 breder ut sig mer och mer även i sverige. det senaste tillskottet verkar vara hajpa.se, där användare röstar fram de bästa nyheterna.

 5. Kommer vara hett 2007:

  * Mer riktad annonsering. Mer kontextuellt och beteendestyrt än brett och demografiskt.

  * Mer analys och större fokus på ROI. Mindre fokus på det som är häftigt men inte lönsamt.

  Ok, det kanske snarare är min önskelista.