Släpp fram kommentarerna

2007-02-13

Allt fler tidningar tillåter kommentarer på sina nyheter och annat material. Det som hos de flesta bloggare är en självklarhet väcker ibland rädsla och tveksamhet hos mediefolk.

Men rädslan att fullständigt spammas ner av otäcka nazistkommentarer och annat otrevligt är överdriven. Under sex år arbetade jag på Internetworld och skrev regelbundet artiklar som publicerades på IDG. Trots högt i tak hände det att kommentarer togs bort när de passerat alla gränser. Vissa fick till och med sina användarkonton raderade efter upprepad hets.

Jag kan inte räkna alla gånger som de ofta kunniga läsarna tog heder och ära av mig som reporter, men det bjussade jag gärna på då de snabbt avslöjade eventuella faktafel och missförstånd i mina artiklar. Många gångar var kommentarerna det mest intressanta på hastiga rewrites av andra tidningars nyheter. De tillförde både fördjupning och humor.

Som bloggare har kommentarerna givit mig många intressanta kontakter som ofta utsträckt sig till mejlkontakt och möten i verkliga livet. Vid ett tillfälle har jag bett en bloggare sluta att kommentera min blogg – vilket han respekterade. Vid ett annat tillfälle blev jag tvungen att ställa in spamfiltren på en verkligen otrevlig och jobbig typ. Att kommentera på andras bloggar är också ett bra sätt att få trafik till sin egen blogg.

Kommentarer på mediesajter är en ständig gratis faktakontroll. Det kan också ge uppslag att gå vidare på. En sajt med rätt innehåll, tillräckligt avgränsat, har allt att vinna på kommentarer som kan skapa en communitykänsla på en vanlig nyhetssajt. Dessutom bygger man en starkare relation till sina läsare via kommentarerna.

En blogg utan kommentarfunktion är kastrerad och reducerad till en vanlig hemsida. Vem vill vara en hemsida när man kan vara bloggare?

Tillägg:

Lite pinsamt, men jag hade glömt att slå på kommentarerna efter min långa semester i Asien. Nu hoppas jag att allt ska fungera. Tack Anton

 

3 comments on “Släpp fram kommentarerna

  1. Att inte ha kommentarer på sin blogg tycker jag tar bort lite av tjusningen av att blogga. Jag tycker det är kul att se vad mina besökare tycker och det ger som sagt uppslag till nya artiklar. Sen finns det ju program som t ex visar vilka personer som kommenterar mest på din blogg och ger dem en gratis länk. Det är ju bra, för ju mer du länkar ut, desto mer inlänkar får du, tror jag.