Världens första wiki-roman

2007-02-14

Över 60 000 personer har besökt och 1 200 har skapat användarkonton hos världens första wiki-roman A Million Penguins, skriver Penguin redaktören Jon på projektets blogg. På tio dagar har 7 000 redigeringar skapat 600 sidor men inte en sammanhållen historia.

And what is on these pages? Well, the story so far is more like three/four or five stories with no master narrative yet emerging. Penguin editor Jon has called for wiki-ists (wikitas? wikitors?) to take hold of the novel and pull a plot together, but it is already clear that many are reveling in the creative anarchy that the site provides. But here and there, amidst the chaos there are little islands of calm – a chapter made entirely of links, a choose your own adventure story that seems to be going places, and lots more, hidden from the turbulence of the front page.

Även om projektet inte resulterar i någon säljbar roman så har wikin definitivt stärkt Penguin Books varumärke. Själv skulle jag hellre se att någon välkänd roman lades ut i wikiform för att förädlas eller vandaliseras.

Kommentarerna är stängda