Allt du vill veta om WordPress

2007-03-04

För ni som vill satsa på en blogg med egen domärn är WordPress tveklöst marknadens bästa bloggverktyg. Det är flexibelt, gratis och förbättras hela tiden av tusentals utvecklare.

WordPress har alla grundfunktioner som krävs av en blogg: kommentarfunktion, rss, pingback, kategorier. Det är stabilt och enkelt att modifiera. Det finns bloggare som utan problem huserat 4 miljoner sidvisningar i månaden på sina WordPress-bloggar.

WordPress har miljontals användare världen över och bara version 2.0 har laddats ner över 1,2 miljoner gånger. Och det är lätt att förstå varför WordPress blivit så populärt. Att det är gratis är trevligt, men det finess viktigare orsaker att välja WordPress:

* Det är ett mycket bra publiceringsverktyg som lätt konkurrerar ut de flesta kommersiella publiceringsverktygen på marknaden.

* Det utvecklas ständigt av tusentals utvecklare runt om i världen.

* Saknas en funktion du behöver i standarversionen finns det garanterat ett tilläggsprogram som fixar den önskade funktionaliteten.

* Välj bland tusentals gratis mallar som gör att du enkelt kan förändra designen på bloggen/sajten.

* Det är sökmotorvänligt.

* Communityn kring WordPress gör att du oftast kan få hjälp av andra användare när du får problem.

* Det är gratis.

Installera WordPress steg-för steg
Wordpress är enkelt att installera. Själva installationen behöver egentligen inte ta mer än en kvart om du vet hur man använder ett ftp-program och har rudimentära html-kunskaper. Har du riktigt tur är programmet redan förinstallerat hos ditt webbhotell. Då klickar du på en knapp och allt är klart.

För att kunna installera WordPress behövs ett ftp-program och ett komprimeringsprogram. Personligen gillar jag Smart FTP, men använd det ftp-program du är van med. För att packa upp programmet använder jag Winzip, men det fungerar med de flesta komprimeringsprogram.

För att kunna använda WordPress behöver du ett webbhotellsabonnemang som innefattar:
* PHP 4.2 eller senare
* MySQL 3.23.23 eller senare
* The mod_rewrite Apache modul

1) Ladda ner programmet. Gå in på wordpress.org/download och klicka på rutan Download.zip. Packa upp WordPress i en mapp du döpt till WordPress genom att klicka på den nedladdade filen.

2) Skapa en databas. Loggar in på ditt webbhotells administrationsgränssnitt och skapa en databas. Tillvägagångssätt varierar från hotell till hotell, men alla har garanterat tydliga instruktioner för hur det går till. Saknas instruktioner, eller om du inte förstår dem, så är det bara att kontakta supporten.

3) Databasinställningar. Gå till de uppackade WordPress-filerna och döp om wp-config-sample filen till wp-config. Högerklicka på filen och öppna den med Anteckningar. Skriv sedan in databasens namn, användarnamn och lösenord på rätt plats.

4) Skapa bloggmapp. Starta ditt ftp-program och logga in på ditt ftp-konto hos webbhotellet. Öppna mappen Public_html, eventuellt bara html, och ladda upp filerna direkt i huvudmappen så att bloggen finns under www.dindoman.se. Vill du lägga bloggen i en undermapp, www.dindoman.se/blogg, så högerklickar du i huvudmappen och väljer New/folder i fönstret som öppnar sig och döper undermappen till blogg.

5) Ladda upp filerna. Öppna Ftp/Local Browser i menyn. Logga in på ftp-kontot på webbhotellet och ytterligare ett fönster öppnar sig i ftp-programmet. Leta rätt på mappen WordPress. Markera alla filer i mappen WordPress, håll ner högerknappen på musen och dra över de markerade filerna till mappen Blogg.

6) Slutför. Skriv in www.dindoman.se/blogg/wp-admin/install.php i din webbläsare och tryck på enter. Klicka på länken First step i sidan som öppnas. Skriv sedan in namnet på bloggen och en e-postadress och klicka på Continue to next step. Nu visas ditt användarnamn och lösenord.

7) Skriv. Logga in på www.dindoman.se/blogg/wp-login.php. Nu kan du skriva ditt första inlägg på bloggen. Fyll i rubrik och text och tryck på Save and Continue Editing. Om du skrollar ner på sidan ser du hur inlägget kommer att se ut. Ser det bra ut är det bara att trycka på Publish.

3 comments on “Allt du vill veta om WordPress

  1. Någon dag ska jag ta steget. Lämna mitt asp-webbhotell och börja leka med WordPress. Jag lovar.

  2. Denise jul 12, 2008

    Hjälp vad jag tycker sånt här är svårt, är det någon som skulle ha tid att förklara det hela eller hjälpa mig på ett eller annat sätt så hör gärna av er! Tacktacktack