I Tyskland går tågen i tid

2007-05-15

I ett anfall av klimatångest bestämde vi att vi skulle åka tåg till Kroatien i sommar. Vinterns Thailandsresa tygde min miljöskuld med drygt 5,7 ton koldioxid. Men att beställa tågbiljetter är betydligt svårare än att köpa flygbiljetter. På SJ:s sajt insåg jag snabbt att det inte går att beställa utlandsbiljetter på nätet och väntade istället snällt i telefonkö. En trevlig kvinna var sedan mycket hjälpsam, men efter ett drygt 40 minuters långt samtal hade jag fortfarande inte fått en säker prisuppgift och ännu mindre kunnat beställa biljetter. Det gick nämligen inte att beställa biljetter före den 3 maj.

Efter att surfat runt lite och bokat en lägenhet på ön Cres i Kvarnerbukten ville jag verkligen beställa tågbiljetter till familjen. Tack och lov har tyska SJ Deutsche Bahn en utmärkt tågsajt där det faktiskt går att se alla tågresor i Europa. Har kan du se alla tider, stopp och byten. Det går till och med att se transferresan mellan tågstationer i Europas storstäder. Tyvärr gick det bara att se priser i själva Tyskland och inte för resor utanför Tyskland. Men vi hade bestämt oss för att åka tåg kosta vad det kosta ville. Vi beställde och lämnade vårt kreditkortsnummer. Några dagar senare damp biljetterna ner i brevlådan. 649 euro kostade biljetterna enkel väg från Malmö till Rijeka i Kroatien för två vuxna och tre barn. Anslutningen från Malmö till Berlin kom dock först några dagar efter den 3 maj. Tillbaka köper vi biljetterna påvägen och jag räknar med att hela resan kommer att kosta runt 11 000 kronor för hela familjen, men då ingår tre sträckor i sovvagn.

Kommentarerna är stängda