Bill Gates fick rätt

2007-05-23

Journalisten Herbert Söderström förutsåg 1988, i min egen tidning Svensk Bokhandel, ett skrämmande framtidsscenario där datorerna låter vem som helst publicera sig:

Vad som skrämmer mest är om Bill Gates får rätt, att kreti och pleti börjar arbeta grafiskt med DP (Desktop Publishing). Maskinpriserna kommer med all säkerhet att sjunka ytterligare, en kombinerad skrivare och kopiator kommer vi säkert att få uppleva i vår livstid. Då kommer vi att dränkas i förskräckliga trycksaksalster med stilblandningar, bröllop och horungar (varje typograf vet!) i en informationssmet som vi kommer att vända oss ifrån i avsmak.

Herbert borde vända sig i sin grav om han ser hur bloggexplosionen gjort kreti och pleti till skribenter med egna plattformar utanför alla stildomare och gatekeepers.

3 comments on “Bill Gates fick rätt

 1. Fantastiskt citat. Fick mig att tänka på en krönika jag skrev för ett par år sedan. En krönika som Martin blev lite putt på:
  http://m3.idg.se/2.1022/1.87175

  Håller nog med den fortfarande, även om det där med digital-tv-kanal spelade ut sin roll tack vare tjänster som You tube…

 2. Urban Lindstedt maj 24, 2007

  Anders det märks att du inte tittat på Öppen Kanal.

 3. HS dotter jun 5, 2007

  Möjligen vänder han sig, fast man kan ju fundera på varför – för att en yrkeskår inte fick tillräckligt med uppskattning (läs typografer), eller för att språket förbistrats så till den milda grad? Nej, jag tror svaret ligger i hans engagemang senare i livet, där utbildning blev hans riktiga stridsfråga och att man utan den inte fick någon förmåga att hantera språket… Ja, my two cents.