Skype trängd mellan MySpace och Comviq

2007-08-06

För drygt två år sedan frågade en föreläsare den församlade webbeliten på Internetworlds topphundrafest hur många som hade skypat. Jag och en handfull andra i publiken reste sig. Sedan dess har Skype mest varit ett irritationsmoment vid uppstarten av min dator. Få personer på kontaktlistan var någonsin online. Men i somras skypade jag friskt till vanliga telefoner för att slippa dyra mobiltelefontaxor utomlands.

Nu har jag skaffat mig Skype In (08-559 22 176) för att fullt utnyttja Skype i företaget. Jag har till och med installerat Skype på min smartphone.

De senaste åren har Skype lyckts med att utveckla tjänsten på det affärsmässiga planet. Förutom Skype In och Skype Out går det nu att ringa till vanliga telefoner utan att betala minutavgift (Skype Pro 20 kr/mån). Tjänsten Skype Prime beta gör det möjligt för dig att sälja dina telefontjänster via Skype. Typ lära ut svenska till svenskamerikaner. Skype Zones gör det möjligt att skypa från 20 000 hotspots runt om i världen. Skype To Go gör att du ringa samtal utomlands från mobilen via Skype och bara betala din vanliga lokalmobil taxa plus 16 öre minuten. Ägaren Ebay har även kopplat ihop Skype med betaltjänsten PayPal så användarna kan skicka pengar till varandra.

Det finns även embryon till att skapa communitys kring ämnen via Skypecast där upp till 100 personer kan delta i modererade gruppsamtal.

Trots alla finesser är Skype fortfarande marginellt. Runt 8 miljoner personer brukar vara online i hela världen. Jämför det med Sveriges närmast 100 procentiga penetration i fråga om mobiltelefoni. Ungdomarna hänger på MSN och de nya kommunikationskanalerna går via sociala sajter som MySpace och Facebook. Framtiden för Skype borde ligga i att utveckla communitybiten och att utveckla smarta tjänster för småföretagare

One comment on “Skype trängd mellan MySpace och Comviq

  1. Håller med. Jag har utnyttjat det mesta i Skypeväg och har numer en DualPhone – men på dator är det inget bra alternativ – sålänge man inte kan integrera Skypes protokoll i andra chattsamlare som Adium eller Gaim. Eftersom Skype inte räcker ensamt tror jag att man vunnit fler användare om man släppt loss där. Det smartaste vore förstås om man lät Skype integrera andra protokoll (gTalk, yahoo, msn, ICQ). Det tror jag lätt man hade vunnit på. Du hade fler folk haft det aktivt. Dock måste jag säga att Skypes gränssnitt tar alldeles för mycket plats (yta på skärmen alltså). Så om de inte utvecklar skins så föredrar jag fortfarande Adium. Dessutom – om Google är på G med telefon kommer den säkert att sopa mycket med mattan, så om Skype ska ta mark måste de satsa på bredare front NU. Det man får säga att de lyckats med är tredjepartsutvecklare! Kommersiellt ser man ju nästan bara Skypealternativ ute i handeln, så de måste ge handlarna fördelaktig vinst på dealarna. Men som sagt – vinner mark för aktiva användare gör man nog inte förrän man integrerar protokoll.