Räddad av mobilt bredband

2007-09-14

Veckan började skakigt med två dygn utan bredband. Det var andra gången på två veckor som Bredbandsbolaget misslyckades med att leverera sin tjänst. Klockan tre på måndagseftermiddagen hojade jag i desperation ner till Tres butik på Götgatan och 1495 kronor fattigare kunde jag plugga in deras mobila bredband som når upp till 3,6 megabit per sekund. Tack och lov fungerade Tres bredband utmärkt på min bärbara, även om jag aldrig lyckades få modemet att fungera på min stationära pc med Windows Vista.

Operatörerna talar om en explosiv utveckling av det mobila bredbandet. Äntligen har 3G hittat sin roll med det upphottade hspa som ger upp till 3,6 megabit per sekund. Sedan i slutet av maj till augusti har datatrafiken ökat med 250 procent i Tres nätverk, skriver Svenska Dagbladet.

Snart kommer Tre att skruva upp hastigheten ytterligare till en faktisk hastighet på mellan 3,6 och 6,5 megabit per sekund, enligt Tres vd Peder Ramel.

Det verkar som Sveriges trådlösa väg är billigt mobilt bredband via 3G-nätet. Den andra vägen, lite coolare, är gratis trådlöst bredband överallt. I Estland är gratis trådlöst bredband standard på exempelvis långfärdsbussar.

Kommentarerna är stängda