Hem » Modemkaparna kravlar fram som kreditupplysare

Modemkaparna kravlar fram som kreditupplysare

De gamla modemkaparna har i det billiga bredbandets förlovade land tvingats leta fram nya utkomstmöjligheter. Nu hakar de på Ratsits succé, med den skillnaden att det kostar skjortan att kolla sin kreditvärdighet.

Ekonominyheterna berättar historien om kreditupplysningssajten Persondata och Kreditscore, där personer kan undersöka sin kreditvärdighet. Runt 50 personer har anmält Kreditscore till Konsumentverket eftersom de har varit otydliga med att tjänsten kostar pengar. Och Persondata har fått över 100 anmälningar på sig.

På Kreditscore kan man testa sig och få reda på hur kreditvärdig man är för 499 kronor. Kunden binds samtidigt automatiskt upp på ett abonnemang på tio år och frånsäger sig ångerrätten.

Bakom Kreditscore och Persondata står vd Jens Eriksson och en kompanjon. Tillsammans driver de även bolaget Fordonsvärderingen som också har flera anmälningar mot sig hos Konsumentverket. Både Jens Eriksson och hans kompanjon har varit verksamma i och suttit i styrelsen för det ökända bolaget Trom Brom Srom, TBS, som sysslade med modemkapning och i samband med det skickade ut bluffakturor.

Jag blir riktigt nostalgisk när jag tänker på TBS som jag ägnade veckor åt när jag arbetade på Internetworld. Artiklar som tog mig så långt som till Sverker hos Plus på Svt. Enligt uppgift från dåvarande konsumentministerns pressekreterare hade tjänstemännen på departementet lusläst mina artiklar innan de började lagstifta.

Intressant är att det knappast var myndigheterna eller lagstiftarna som satte stopp för modemkaparna utan snarare media och bredbandsutvecklingen. Myndigheterna borde lära sig av historien om Al Capone. Trots att han som gangsterkung var ansvarig för många mord och andra otäckheter så var det för skattebrott han hamnade i finkan. Så bussa nu några ambitiösa skattehandläggare på våra modemkapare.

Relaterade avsnitt

5 thoughts on “Modemkaparna kravlar fram som kreditupplysare

  1. Hej Urban, vad tycker du att man ska göra som privatperson när man har råkat klicka på bilvardering.net i tron att den var gratis (hela annonsen syntes inte på skärmen). Naturligtvis ska man kanske inte klicka utan att trippelkolla, men å andra sidan måste man kunna ångra sig, även på internet. Jag anser att det är vilseledande marknadsföring eftersom det på samma skärmdump finns företag som värderar gratis och den här firman dessutom försöker påskina att man kan avtala bort sin ångerrätt för att “produkten” (pappret!) är “skräddarsydd”. Jag har bestridit fakturan (inget svar) och låtit det gå till 2 påminnelseavgifter. Ska jag polisanmäla dem eller kan jag bli skyldig att betala? Hälsningar Kerstin

Comments are closed.