Hantera stress

2007-09-24

Stress kan lätt bryta ner både människor och företag. Stressade människor gräver lätt ner sig i detaljer och arbetar omständligare än nödvändigt. Just nu har jag extremt mycket att göra men jag har hittat en väl fungerande strategi för att klara av trycket. Jag har själv varit på arbetsplatser där kollegorna rasat som käglor och därför undrat om det är något fel på mig som inte bryter ihop.

1) Ta en morgonpromenad på trekvart varje morgon. Det minskar den upplevda stressen markant och håller dig pigg långt in på eftermiddagen.

2) Drick te istället för kaffe under förmiddagen, men visst kan du unna dig en kopp kaffe efter lunchen.

3) När arbetsdagen är slut skriver du ner morgondagens viktigaste arbetsuppgifter på en lapp. (Ett gammalt IDG-knep som faktiskt fungerar.)

4) Ta kontroll över din e-postinlåda. Hantera snabba mejl först. Våga vägra svara på mejl som du egentligen inte har skyldighet att hantera. Håll alltid inboxen tom genom att sortera över inkommande mejl utifrån hur du ska hantera dem.

5) Träna regelbundet: minst två ggr i veckan.

6) Undvik snabbmat, utan ta dig alltid tid att äta ordentlig lunch och middag.

7) Håll alltid lördagen fri från arbete.

8) Sluta arbeta efter åtta på kvällen så du hinner varva ner inför sömnen. (Detta bryter jag mot ibland)

9) Meditera. Det finns massor av enkla tekniker som inte innebär att du måsta dansa till indisk tempelmusik i färgade särkar.

10) Långtidsplanera dina arbetsuppgifter och våga säga nej när du faktiskt inte hinner med mer arbetsuppgifter.

11) Hur stressigt allting är måste man ta sig tid att umgås med familj och vänner. Vi är ju faktiskt inte här bara för att arbeta. Själv tar jag ofta långa semestrar.

Kommentarerna är stängda