Gäsp, internet ett bra rubrikord, zzzz

2007-09-28

Hur många gånger har man inte förvånats över mainstreamsmedias usla bevakning av internetutvecklingen. Igår var det dags igen när Akutellt kunde berätta att bedragarna har flyttat ut på internet. I påan fick man känslan att detta verkligen var ett nytt fenomen.

Under sommartorkan blir det ännu värre. Då dammas alla gamla farsoter på internet av. De ambitiösa sommarvikarierna, som sannolikt använder internet till något mer än att betala räkningar, får chansen att glänsa över sina lite gråare kollegor.

När läste ni något intressant om internet i en vanlig tidning eller såg ett intressant inslag i ett vanligt tv-program? Svenska Dagbladet är den enda större tidning som ibland höjer sig över mängden när det gäller internet annars är det det vanliga dravlet om bedragare, virus och nu förtiden Facebook.

Att affärsliv, kulturliv och politiken i grunden håller på att förändras tack vare internet och nya kommunikationsformer får vi aldrig läsa om. Tack och lov för att det finns bloggar!

2 comments on “Gäsp, internet ett bra rubrikord, zzzz

 1. Jo , jag har märkt att journalister gillar bloggar…de rewritar nyheter och sedan glömmer de att länka källan. Fick till slut länkar från Kamera och bild, men det satt hårt inne…

  Det gäller bara att visa hur kraftfulla bloggarna är så kanske också media kan täkna sig att nämna källor ibland de också…

  Jag är ute på korståg mot media som inte anger källor.. 😉

 2. Lars Iselid sep 28, 2007

  Många journalister tvingas ju till att överdriva sina nyheter. Gör de det inte själva så gör påan eller rubriksättaren det. Antingen ska det låta som nytt, exklusivt, unikt eller extra farligt, chockartat, bestialiskt osv.

  Men när det gäller internet är det fortfarande lätt att förvanska och uppförstora för att en stor del av befolkningen som ser t.ex. Aktuellt inte har en aning om vad phising eller Facebook är. De bara häpnar eller går och kokar kaffe istället för att ringa telefonslussen.

  Bra jobbat med ditt jagande, Bengt! I mitt gebit (medicinsk bibliotekarie) kan jag se hur journalister källhänvisar till icke
  ännu utgivna vetenskapliga artiklar. Källan finnas bara i forskarens och tidningsredaktions dator. Artikel accepterad av tidskrift men forskaren/institutionen/lärosätet är heta och går ut med nyheten att t.ex. det är farligt att stå på händer när man är gravid, innan källan finns i tryck.

  När källan gått i tryck har läsarna glömt nyheten. Den enda som bryr sig är en obstretiker i Arkansas som skickar ett mejl till forskaren och ifrågasätter resultaten. Det resulterar i ett att obstretikern ett halv år senare har ett godkänt Letters to editor i Journal of Abnormal Pregnancy. Och världen går vidare med att Zlatan gör två mål mot Cagliari.