Google vill inte stoppa domänskojare

2007-12-14

Läsare har efterfrågat mer information om fakta varför Google inte är ett så schysst företag som mediebilden visar. En intressant undersökning från säkerhetsföretaget McAfee visar att Google-annonser finns på en av fem sajter som registrerat snarlika eller felskrivna domäner för att fånga in besökare som egentligen vill till andra populära sajter.

Så fort som Apple berättade om planerna på mobilen Iphone så registrerade så kallade domänockupanter tusentals varianter av www.iphone.com för att kunna tjäna pengar på folk som skriver in fel domänadress när de vill komma till Apples officiella Iphone-sajt. I slutet av 2007 fanns det så många som 8 000 varianter av Iphone-domänen registrerade. En del är fansajter men många är fyllda med Google Adsense-annonser. Det visar en rapport från säkerhetsföretaget McAfee.

McAfee har studerat 1,9 miljoner felskrivningar av de 2771 populäraste sajternas webbadresser och har kommit fram till att 7,2 procent av de möjliga felskrivningarna var registrerade av domänaockupanter.

De mest ockuperade segmenten var spel (14,0 procent), flygbolag (11,4 procent) och mediesajter (10,8 procent) och porrsajter (10,2 procent). Domänockupanterna tjänar pengar på Google Adsense (19,3 procent) och Yahoo Search Marketing (4,4 procent).

Google skulle lätt kunna stoppa de största aktörerna inom domänockupation, men man passar eftersom de själva tjänar enorma summor på domänskojeriet.

3 comments on “Google vill inte stoppa domänskojare

  1. Det är helt klart ett problem i paritet med snapback och parkerade domäner. Men sedan ska vi minnas att det inte bara är Google som känar pengar här. Många andra aktörer inom PPC, som t.ex. vissa affiliate-nätverk är precis lika glada i att godkänna denna typ av domäner. Och som grädde på moset har vi de delar av sökmotoroptimeringsbranschen som metodiskt fångar upp utgående domäner för att bygga kataloger och länkfarmar.

    skoindustrimuseet.se och skoindustrimuseet.nu är två fina exempel på vad som kan hända med sajter som i princip har lagts ner men som fortfarande har fungerande länkar där ute och vars domäner har plockats upp av lycksökare utanför Googles system.

  2. Google skulle ju lätt klara sig ändå även om de stekte Adsense på just såna här domäner. Jag antar att det bara är en tidsfråga innan de säger NEJ! Eller vad tror ni?

  3. Urban Lindstedt dec 17, 2007

    Google tjänar för mycket pengar på domänockupanterna för att vilja stänga ner dem. Läs McAfees rapport så förstår du att de största domänockupanterna är stora bolag som knappast skulle klara sig en dag utan Googles godkännande.