Läget i bloggosfären

2008-01-01

Stefan Rimm gör en dyster sammanfattning av det i hans ögon magra bloggåret 2007.

2007 års bloggosfär har präglats av en osund länkfrossa, där enskilda bloggare i jakt på besökare länkat som besatta till så många tidningsartiklar som möjligt. Kanske har penning- och publicitetslystna bloggare därmed lyckats åstadkomma lite högre staplar i besöksstatistiken och – högst eventuellt – skrapat ihop ytterligare några ynka korvören genom allehanda annonslösningar.

Även om jag håller med Stefan i det mesta så tycker jag att han är allt för negativ i sina slutsatser.

Sammantaget visar utvecklingen på någonting som utgör ett ganska allvarligt problem för den svenska bloggosfären. Bloggarna har inte enbart tappat i betydelse hos sökmotorerna; de har tappat i betydelse i största allmänhet i dagens medialandskap. Från att ha varit ett framåtskridande fenomen som utnyttjade en ny publiceringsplattform för att göra nya röster hörda, så utgör bloggarna nu allt som oftast föga mer än ett rapsodiskt kommenterande bihang till den traditionella pressen. Det är oftast – undantag finns förvisso, men exemplen är få till antalet – gammalmedia som avgör dagordningen: vad det talas om, och vilka röster som hörs. Allt för många bloggare finner sig uppenbarligen i detta och traskar glatt efter på den anvisade vägen.

Bloggosfären har sina brister och länkhoreriet lär fortsätta under 2008, men bloggosfären är för stor och mångfasitterad för att sammanfattas i en bloggpost. Den enorma tillväxten inom bloggosfären gör att andelen skräpbloggar ökar, men i absoluta tal är jag övertygad om att antalet kvalitativa bloggar med en egen röst och eget innehåll ökar.

4 comments on “Läget i bloggosfären

 1. Jag håller med om att verkligheten är mer nyanserad, det skrivs oerhört många bra bloggar. Anledningen till att det är lätt att dra den motsatta slutsatsen är att det saknas tillräckligt bra verktyg för att hitta de som har kvalitet.

  2007 var året då bloggen blev känd i Sverige, det skulle inte förvåna mig om antalet bloggläsare ökade med en faktor två eller tre eller mer!

  Stefan Rimm har ändå rätt i att det han beskriver har präglat diskussionerna om bloggar. 2008 kommer en motreaktion till kvantitetstänkandet, med nya verktyg och ett större intresse från bloggläsarna kommer vi mer få upp ögonen för allt bra som kommer fram genom bloggvärlden!

 2. Nja, allt är inte nattsvart – precis som du tror jag att de “bra” bloggarna ökar i absoluta tal. Däremot är det tveksamt om detsamma gäller för relativa tal.

  Problemet, som jag ser det – och som också Martin Källström tar upp i sin kommentar ovan – är att vi saknar verktygen för att finna guldklimparna när deras relativa andel minskar.

  Återkommer till det i ett kommande blogginlägg.

 3. Urban Lindstedt jan 2, 2008

  Frågan är om inte det krävs mänskliga redaktörer för att filtrerar bort allt skräp. Sökmotorer i all ära – men ibland krävs det en kreativ redaktör för att hitta guldkornen.