Hem » Så skaffar du en billig hemsida

Så skaffar du en billig hemsida

En webbsajt är idag en nödvändighet för minsta företag och förening. Problemet är att en snygg fungerande sajt kostar mer än vad de flesta småföretagare och ideella föreningar kan betala. Men det finns genvägar till en webbnärvaro.

Att beställa en snygg och bra webbsajt från en renommerad webbyrå kan kosta hundratusentals kronor – mer än vad de flesta småföretagare eller ideella föreningar kan betala. Denna lucka på
marknaden har utnyttjats av skojare som erbjuder företagaren en sajt ”gratis”, ofta med tillägget att de valt ut dig som referenskund och att de därför kommer att lägga ner extra mycket tid på din gratissida. Gratissidan brukar bli en dyr affär som kan vara svår att säga upp.

De webbdesigners som bygger billiga sajter, utan att lura kunderna, är sällan särskilt duktiga. Jag har sett kunder betala 15 000 kronor för rent amatörmässig design byggt kring gammal teknik. Då är ofta webbhotellens gratismallar ett bättre alternativ. Om du exempelvis väljer Crystone som webbhotell så kan du välja mellan 28 mallar gratis – de flesta med en omisskännlig amerikansk design i botten.

Men det finns alternativ för dem som inte kan betala 100 000 kronor för några hemsidor. Allt ifrån gratis till några tusenlappar om året.

Typepad – använd bloggen som hemsida

Typepad är ett webbaserat bloggverktyg som fungerar utmärkt som hemsida, eftersom det finns stora möjligheter att förändra designen så den mer ser ut som en företagssajt än en blogg. Det går att välja mellan flera olika sajtstrukturer och ett stort antal designmallar. Det är också enkelt att flytta runt och ta bort olika element på sidan för att komma bort från bloggutseendet. Om du inte planerar att blogga regelbundet är det bäst att välja bort den klassiska bloggstrukturen där senaste inlägget publiceras högst upp i mitten av sidan.

Den största fördelen med Typepad är att du kan använda en egen domän kopplad till tjänsten samtidigt som du slipper skaffa ett webbhotellsabonnemang. Du kan testa Typepad gratis i 14 dagar och sedan har du en rad olika abonnemang att välja mellan beroende på dina behov. En småföretagare klarar sig med billigaste abonnemanget Basic.

Kostnad: från 340 kr/år
Fördelar: Enkel, Flexibel, Egen domän
Nackdelar: Bloggutseende.

Site Studio 6 Pro – html-editor för nybörjare

Site Studio 6 Pro är ett smidigt hemsidesprogram där du utifrån ett tjugotal mallar enkelt skapar hemsidor utan några egentliga kunskaper i html. Använder du programmets färdiga mallar behöver det bara ta ett par timmar. Den stora fördelen mot billigare amerikanska motsvarigheter är att formspråket känns svenskt.

Utgå från mallen och byt sedan ut texter, rubriker och menytexter. Justera färger, typsnitt, storlek på texten och så vidare. Du behöver inget ftp-program för att senare lägga upp sajten på ett webbhotell.

Du kan testa programmet gratis i 30 dagar och vill du fortsätta att använda Site Studio kostar det 2990 kronor inklusive ett begränsat supportavtal. Det är nog bra med grundläggande webbkunskaper om man ska bygga en sajt med hjälp av Site Studio, men det är både roligare och enklare än du flesta tror.

Kostnad: 2990 kr exklusive moms inkl supportavtal
Fördelar: Svenskt formspråk, Flexibel
Nackdelar: Kräver grundläggande webbkunskaper, Tar tid, Kräver webbhotell

WordPress – världens populäraste cms

WordPress är ett av världens populäraste bloggverktyg. Det är dessutom enkelt att installera och hantera. Efter att du installerat verktyget på ett webbhotell kan du välja mellan hundratals designmallar för att få ett utseende som passar ditt företag.

Hos themes.wordpress.net går det att botanisera bland ett stort antal olika designmallar. Faktum är att det finns webbyråer som använder WordPress som publiceringsverktyg åt sina kunder.

Det går lätt att utöka funktionaliteten med hundratals tilläggsprogram, eller plugins, som ni hittar på wordpress.org/extend/plugins. Här finns spamskydd, e-handelsmoduler, seo-tillägg och så vidare.
En viktig fördel med WordPress är att det finns en stor community kring programmet vilket betyder att det alltid går att få snabbt hjälp på projektets supportforum och att det hela tiden utvecklas nya program till bloggverktyget. Flera webbhotell har också möjligheten att installera WordPress via webbhotellets administrationsgränsnitt med några enkla klick.

Kostnad: gratis
Fördelar: Flexibel, Många funktioner.
Nackdelar: Kräver grundläggande webbkunskaper, Tar tid.

Relaterade avsnitt

12 thoughts on “Så skaffar du en billig hemsida

 1. En gratis WordPress-blogg på wordpress.com blir kopplad till en domän för 10$ om året. Vilket ger ett proffsigare intryck.

 2. Per: Jag kände inte till att man kan koppla en domän till WordPress.com. Helt klart ett toppentips.

 3. Tråkigt att webbdesigners har fått ett så dåligt rykte för det finns många riktigt bra, seriösa och relativt billiga webbdesigners. Själv tar jag 300kr/timme exkl. moms för att göra hemsidor, bildbehandling, logo osv. Jag gör en vanlig enkel sida på ca 2-3 timmar och det blir faktiskt inte alls så dyrt. De flesta betalar mellan 1.000 kr och 3.500 kr.
  Egen domän kostar ca 500kr första året och sedan ca 350 kr/år hos flera leverantörer. Det är bra med egen domän dels för att man själv som kund har kontroll över användarnamn och lösenord och att man kan få en egen adress och då har man en stabil bas. Sedan kan man fylla på med blogg (går t.ex. att få på webbhotellet one) men wordpress är naturligtvis jättebra också. Fördelarna med blogg är många och den främsta är naturligtvis att man länkar och får länkar tillbaka som man kan rikta till sitt eget intresseområde. Det dyker hela tiden upp nya intressanta sätt att marknadsföra sig på Internet och att visa upp information, butik, bildarkiv, fotoalbum osv. Servage.net är ett bra ställe om man stort och mycket material. Google är ett bra alternativ för fotoalbum. Webbshop kan man köpa billigt och som är lätt att använda hos textalk.se.
  För företag som snabbt måste skicka information mellan mobil, dator, fax osv finns nya lösningar hos flera operatörer (abonnemang). Marknaden utvecklas och blir alltmer mångsidig. Jag tror inte att det finns några patentlösningar. Vad som är bäst i det enskilda fallet styrs av önskemål, behov och egna resurser.

 4. Hej! Har skaffat en wordpressblogg. Hur kan man lägga in ett rss-flöde med senaste blogginlägg på sin egen hemsida, t.ex. som en del av förstasidan. Går detta att göra?

 5. Håller med om att det finns många skojare på marknaden och att det gjort det svårare att uppfattas som seriös när man erbjuder billiga hemsidor.

  Som någon ovan skrev.. Man kan erbjuda väldigt bra och snygga produkter för en ganska billig peng om den som gör det är duktig… eftersom det då inte tar så lång tid att faktiskt knåpa ihop något bra.

  Jag och en kollega har specialiserat oss på just de med lite mindre pengar men som ändå vill ha en proffsig och modern hemsida. Och vår erfarenhet är den att behovet är stort och om man bara når ut till rätt målgrupp finns det ett hur stort sug som helst. Kolla själv på edgeweb.se

 6. jag såg ett intressant alternativ som är billig 399 kr / mån och som dessutom enligt dem stödjer 10 olika språk, http://www.wintergate.com. I menyn Publiceringsverktyg kan man se vad de erbjuder, de har en massa bilder också.

 7. Mycket bra tipps i artikeln .. som nu börjar bli lite gammal måste man säga. En lite uppdatering för ett lite modernare alternativ om man som företag är intresserad av att köpa hemsida är http://edgeweb.se som nu är lite dyrare än då de startade men fortfarande klart billigst om man inte vill komma undan helt grais

Comments are closed.