Håll koll på din wikiprofil

2008-03-19

Uppslagsverket Wikipedia är en av världens populäraste sajter med över två miljoner engelska uppslagsord och närmare 300 000 svenska uppslagsord. När man söker på Google kommer ofta uppslagsord från Wikipedia etta. I februari fick uppslagsordet Volvo över 30 000 besöka i den engelska upplagan och 4505 besök hos Svenska Wikipedia. Uppslagsordet Sweden gav över 275 000 besök under samma period. Därför är det inte oväsentligt hur du eller ditt företag, organisation, branschord eller till och med land presenteras hos Wikipedia.

För dem som inte vet är wikis är ett publiceringsverktyg som ger vem som helst tillåtelse att förändra innehållet på en hemsida. I teorin låter det livsfarligt men Wikipedia, som är en av världens populäraste sajter, har visat att tillit och samarbete fungerar utmärkt i praktiken.
Därför kan du själv lägga upp ett uppslagsord om dig själv och ditt företag. Du behöver inte ens vara inloggad. Om ditt företag redan finns på Wikipedia så kan du redigera detaljer så att allt blir korrekt. Men det går inte att bre på med marknadsföringsjargong – då raderas ditt uppslagsord direkt av de aktiva användarna hos Wikipedia.

En viktig funktion hos wikiverktyg är möjligheten att följa hur ett dokument har redigerats över tid. Det går enkelt att se vem som gjort en förändring i ett dokument och vad i förändringen består av samt att byta tillbaka till en tidigare version. Wikipedia har till och med programvaror som kontrollerar om en användare kommer från det aktuella företaget som redigeras.
Om du vid upprepade tillfällen skriver allt för vänligt om dig själv och länkar friskt till sina egna sajter så kommer det att hissas varningsflagg kring just dina uppslagsord.

Använd möjligheten att skriva om dig själv på Wikipedia. Wikipedia sammanfattar det bästa med samarbete på internet – missbruka inte denna fantastiska resurs.

2 comments on “Håll koll på din wikiprofil

  1. Det är nog bra om du lägger till att Wikipedia inte är en annonsplats och det arbetas ständigt med att plocka bort onödigt spammande. Det är bra att du påpekar detta. Klotter leder till att ipnummer blir bannade att skriva på Wikipedia..

    Artiklarna ska ha ett objektivt perspektiv och det gäller även personer och företag…

    Det ska också vara av allmänt intresse om det ska stå kvar.

  2. Urban Lindstedt mar 20, 2008

    Ja, jag vill verkligen inte sälja ut Wikipedia, som jag älskar, till rovlystna marknadförare. Allmänintresset är naturligtvis också viktigt.