Yahoo lägger ner igen

2008-04-03

Yahoo Search Marketing har givit sin svenska nyckelpersonal gyllene handslag. Marknadschefen Stefan Waldeck, som under flera år var sökbranschen i Sverige när Google saknade lokalkontor, tvingas att sluta när Sverigekontoret bantas till fyra säljare. Hos Yahoo har man alltid kunnat prata med en människa när Google drivit självservicekonceptet in absurdum. Frågan är hur länge till?

Redan år 2000 lade Yahoo ner sin svenska portal för att lämna kvar ett tomt skal av sök, mejltjänst och shoppingguider. Köpet av shoppingagenten Kelkoo fyllde aldrig riktigt tomrummet och nu ryktas det att Kelkoo är till salu.

Frågan är vad som finns kvar av Yahoo i Sverige när ledningen försvinner? Risken är att storkunder struntar i Yahoos krympande marknadsandelar eftersom 85 procent av söktrafiken i Sverige går via Google. Kanske skyndar utvecklingen på att Microsoft öppnar ett Adcenter i Sverige. Annars kan förhoppningsvis de svenska sökmotorerna Eniro och Sesam fylla tomrummet.

I slutändan bestäms ändå allting i USA när miljardleken vem tar vem avgjorts mellan Microsoft, Yahoo och Murdoch. Själv hoppas jag att någon smart entreprenör utmanar Google med ett nytt sökkoncept. Glöm inte att domänen Google.com registrerades så sent som den 15 september 1997 av två forskarstuderande. Idag finns de på Forbes lista över världens rikaste.

2 comments on “Yahoo lägger ner igen

  1. floodis apr 3, 2008

    “Eniro använder Googles index…” kan man läsa på http://www.eniro.se/laggtill/ . Så helt svenskt är eniro inte.