Hem » Google öppnar upp sökalgoritmen

Google öppnar upp sökalgoritmen

Hur Google rankar webbsidor i förhållande till olika sökfraser är en av de bäst bevarade hemligheterna på webben. Men i ett blogginlägg av Udi Manber, som är chef för sökkvalité hos Google, lättas det en aning på sekretessen.

Vi kommer regelbundet att berätta om nya saker, förklara gamla saker, ge råd och sprida nyheter och engagera oss i konversationen, skriver Udi Manber.

Grundarnas, Larry Pages och Sergey Brins, ursprungliga sökalgoritm PageRank används fortfarande, även om den bara är en av många algoritmer och filter som påverkar sökresultatet. Google använder bland annat språkmodeller som hanterar fraser, synonymer, felstavningar och så vidare, tidsmodeller som avgör om sökaren vill ha en gammalt eller nytt innehåll och personaliserade modeller som anpassar resultatet efter enskilda individers behov.

Uppdateringar av algoritmen är kanske de mest omdiskuterade förändringarna hos Google. Under 2007 genomfördes 450 förbättringar av Googles sökalgoritm med det enda syftet att förbättra användarens upplevelse av tjänsten.

Det handlar nästan alltid om att förbättra relevansen hos sökresultatet, skriver Udi Manber.

Relaterade avsnitt

One thought on “Google öppnar upp sökalgoritmen

Comments are closed.