Gratis är gott

2008-06-07

Chefredaktören för Wired, Chris Anderson, försöker upprepa sin tidigare succé The Long Tail, med boken Free som kommer ut nästa år på Hyper. I en artikel som förebådar boken diskuterar hur vi kan tjäna pengar på att ge bort något gratis. Internet och digitala produkter har blåst liv i gratiskonceptet. När kostnaden för en kopia närmar sig noll uppstår helt nya affärsmodeller.

Gratis var en självklarhet i internets barndom och min egen generation som var med under pionjäråren har fortfarande svårt för att betala för innehåll på nätet. De som kom efter oss har ofta en större betalvilja för exempelvis ringsignaler och annat innehåll som kan piffa upp deras digitala krypin på något community. Fortfarande är många av nätets bästa produkter gratis. WordPress som gör miljontals bloggar möjliga är gratis. Tusentals högkvalitativa tidningar, bloggar och podcasts är gratis.

Ett par gånger i månaden blir jag uppringd av någon som vill att jag ska hålla ett föredrag om internetmarknadsföring, sociala medier eller e-handel. Första frågan fråga är ofta om jag vill ha något betalt. Ett företag från Växjö passade när de förstått att jag inte var beredd att åka till Småland för att föreläsa gratis. En webbyrå erbjöd mig ett par öl i betalning. Ge apan en banan så blir han kul! Min egen person går inte att klona utan kostnad för att skickas på tåget till Växjö.

När jag för två månader sedan lanserade nyhetsbrevet E-handelstrender lyfte en del bloggare på ögonbrynen när jag tog ordentligt betalt för digitalt innehåll. Det är lätt att glömma att ingenting är gratis. Lika lite som mobiltelefonen i annonsen kostar 1 krona är gratisföreläsaren gratis. Gratisföreläsaren kommer att pitcha sitt företag istället för att upplysa publiken.

Sedan vill vissa ta för mycket betalt. Bevakningstjänsten Agent25 ville först ha 20 000 kronor om året, och prutade senare ner tjänsten till 6 000 kronor om året för en tjänst som man med lite fingerfärdighet kan fixa gratis med Google News.

Visst är gratiskulturen kul, men den hindrar också nya bra tjänster som verkligen kunde förenkla våra arbeten eller privatliv. Det är dags att börja betala.

2 comments on “Gratis är gott

 1. Andreas Svensson jun 28, 2008

  Just det, Gratis är gott!
  Kostnaden för en kopia är naturligtvis billigare än originalet. Men sitter man på originalet och av ren girighet tar för mycket betalt uppstår nya affärsmodeller och man bjuder in konkurrens. IKEA hade kunnat trissa upp priserna på möbler om de hade velat. Men de har en helt annan strategi än exempelvis Blocket.

  Blocket köptes en gång i tiden för 80 miljoner och är idag värderat till 1,8 miljarder!!!! Ändå höjer man priser på butiker och tvingar bil och MC handlare att först ansluta sig till bytbil.com som de själva äger. Trots enorma vinster höjer man priserna och hänvisar till andra sajter.

  På kort sikt ökar de vinsterna, men hur ser framtiden ut? Jo man har bjudit in konkurrenter som exempelvis Smartly.se som dessutom planerar för en nordisk marknad.

  Visst, Smartly är nystartat och litet idag, men hur ser det ut i framtiden när den vanliga användarn får upp ögonen. På Smartly är alla radannonser gratis för såväl privatpersoner som för företagare. Inkomsterna skall komma från butiker och bannerannonser. Enligt deras prislista, som dessutom är publicerad, kostar en butik ca 1800 kr. Med Blockets butiksvolym skulle enbart butikerna på Smartly generera över 7 miljoner. Detta öppnar möjligheten till gratis annonser för den vanliga användaren.

  Ingenting är gratis är helt riktigt, men med ovanstående exempel går det att ta betalt på olika sätt. Snikenheten och kortsiktiga vinster lyser tyvärr igenom i allt för många företag. Hade företagen fått härja fritt och ta hem kortsiktiga vinster hade hela Norrland varit ett enda stort kalhygge.

  Om det är dags att börja betala, se vad du betalar för!

 2. Det är alldeles för ofta som företagare man träffar på vill ha något gratis när det faktiskt kostar tid och ofta pengar att utföra ett arbete. Och även om det är skoj att få en öl eller handdukar eller vad det nu må vara så betalar det inte direkt löner, mat på bordet och hyran.

  Håller med i din slutkommentar att det är dags att börja betala.