Nu blir Flashsajter sökbara

2008-08-24

Flash har länge varit ett hatobjekt för sökoptimerare, eftersom sökmotorer har haft svårt att indexera Flash. Men nu har Google utvecklat en särskild algoritm för att kunna indexera Flashsajter.

Vi har förbättrat vår förmåga att indexera textinnehåll i Flashfiler (SWF-filer) av alla typer. Detta inkluderar Flashprylar som knappar, menyer och Flashsajter där bilder, text och ljud integrerats till ett element och allting där emellan, skriver Ron Adler med fler på Google Webmaster blog.

Med andra ord kan Google se texterna på en Flashsajt trots att de är helt integrerade i det Flashfilerna. Dessutom ser Google länkar i Flashfilerna, medan Flashfiler som bara består av bilder fortfarande oläsliga för sökmotorn.

Förutsättningen för Googles nya algoritm är Adobes speciella Flashspelare för sökmotorer som fungerar som en virtuell besökare som tittar igenom hela Flashsajten och översätter den till något som sökmotorer som Google och Yahoo förstår.

Men det finns fortfarande begränsingar i Googles indexering av Flash:
1. Om Flash-filen laddas av ett Javascript kan Google ha problem.
2. Om innehåll från externa resurser som laddas av Flashfiler, som exempelvis att Flash-filen laddar en HTML-fil, XML-fil, SWF-fil etc.
3. Google har stöd för de flesta av världens språk men än så länge finns inte stöd för t.ex. arabaiska och hebreiska, men det kommer.

Kommentarerna är stängda