Google Chrome ger mersmak

2008-09-04

Google fyller tio år den 7 september. Det firar de med att starta ett fullskaligt webbläsarkrig med Microsoft. Att följa webbutvecklingen är aldrig tråkigt. Google Chrome kommer påskynda utvecklingen att frigöra datorerna från operativsystem som Windows. Google har naturligtivs utformat sin webbläsare att fungera stabilt och säkert med företagets egna webbtjänster som Google Docs och Gmail.

En första titt på Chrome ger mersmak. Den är snabb där Firefox slöar ner hela datorn. Google Chrome bygger delvis på Firefox och Apples webkit. Dessutom har Google utvecklat en egen javaskriptmotor V8 som kommer att snabba upp surfandet.

I framtiden kommer sannolikt webbläsaren vara det enda operativsystem som en normal användare behöver. Vi kommer att arbeta i molnet som är den samlade summan av internet, webbtjänster och bredband som närmar sig en fri nyttighet.

Frågan är när mångmiljardföretaget Gooolge slutar att uppfattas som en uppstickare. Kanske först efter att Microsoft tvingas ge vika för Google på webbläsarmarknaden. Google har redan lyckats kapa åt den snabbast växande och mest intressanta annonsmarknaden i världen – sökmarknadsföringen. De samlar kul tjänster som frimärkssamlare samlar frimärken.

Samtidigt vacklar den gamla mjukvarujätten Microsoft. Deras senaste version av Windows – Vista – är inget annat än ett misslyckande. Jag känner ingen som installerat Vista och är nöjd. Igår var jag med när en killa packade upp sin nya laptop från HP – de skickade med en XP-skiva trots att Vista var förinstallerat. Microsoft har också misslyckats med att köpa Yahoo som skulle givit dem en större andel av sökmarknaden.

Men så som jag känner internet så kan lika gärna någon entreprenör i ett garage i Kalifornien arbeta på tjänsten som knäcker både Google och Microsoft. Eller varför inte något löst open source-kollektiv. Länge leve utmanarna!

http://googleblog.blogspot.com/2008/09/fresh-take-on-browser.html

3 comments on “Google Chrome ger mersmak

  1. Uppstickare har alltid något gott med sig, och i detta fallet så är det även fritt att använda av alla andra, direkt. Hoppas detta blir ett avstamp för webbläsare, såsom iPhone blev ett avstamp för mobiltelefoni.

  2. Trevligt inlägg. Man får verkligen hoppas att det kommer en uppstickare inom en snar framtid, för som det ser ut nu så ser Google allt jag gör: vad jag söker på, vad det står i mina mail och vilka hemsidor jag följer via RSS. Lite skrämmande. Microsoft har länge fått skit för att ha monopol på operativsystemsmarknaden, kanske Google står på tur?

  3. admin sep 12, 2008

    Google har fått en märkligt upphöjd position höjd över all kritik. När jag går ingång och kritiserar Googles dominerande ställning på föreläsningar känner jag mig som en rättshaverist. Vi borde oroa oss mer över allt Google kontrollerar. Men jag är inget undantag när det kommer till att använda Googles alla underbara tjänster.