Hem » Siewert Öholms sista haveri

Siewert Öholms sista haveri

Den åldrande tv-ikonen Siwert Öholm har en enmanskampanj i Don Quixotes anda mot bloggare. Han har lyckats publicera debattartiklar hos Hela Gotland och Borås-Tidning där han ger oss verktyg att hantera den nya medievärlden:

Första rådet: Du måste inte hinna läsa alla bloggar.

Andra rådet: Du mår bättre om du inte ödslar tid på bloggtyckeriet.

Tredje rådet: Läs tidningar i stället och lyssna på P1 i radio och P2:s Aurora.

Fjärde rådet: Identifiera seriösa tyckare från haverister.

Femte rådet: Inse att bloggarna inte alls är den nya demokratin.

Sjätte rådet: Tro aldrig att bloggskrivarna har de viktigaste argumenten.

Sjunde rådet: Träffa riktiga människor i den riktiga världen och tala med dem på riktigt.

Siewert har som vanligt ingenting förstått. Vi läser uppenbarligen inte samma bloggar. Dessutom tror han att om man läser bloggar så måste man sluta se på dokumentärer på tv, läsa dagstidningar, lyssna på radio och läsa böcker. Ingenting kunde vara felaktigare.

Mina favortitbloggar berikar min medievärld genom att visa på guldkorn hos internationella tidningar som jag normalt inte läser, de är snabbare på intressanta nyheter, de ger ibland andra perspektiv än hur gammelmedia skildrar händelser. Det var exempelvis mycket intressant att läsa hur Pirate Bay såg på publiceringen av förundersökningen i Arbogamorden. När det gäller mina egna bevakningsområden som internetmarknadsföring och e-handel är bloggarna det enda sättet att hålla mig à jour eftersom vanliga tidningar alltid är för sent på pucken.

Så om Siwert inte vill läsa bloggar, som enligt honom främst består av “en blandning av kommersialism, egotrippar och rent strunt” och han inte heller vill skriva “om sin egen förkylning” som tydligen alla bloggare gör kanske han kan börja spela boule. Det är mycket värdigare för en gammal programledare än att basunera ut att man ingenting förstått, ingenting vill förstå och att allt var bättre förr.

Relaterade avsnitt

4 thoughts on “Siewert Öholms sista haveri

  1. Föraktet mot inlägg likt Siewerts kan man bara hoppas att man minns då man själv tillhör den allt för gammla skaran.

    Note to self: print and save…

  2. Viktor: Det finns människor som är lika gamla som jag som förfäktar samma idéer som Siwert. Jag tycker även att de har fel.

  3. Inte för att jag vet vad Siewert tycker, men visst är det lite märkligt hur bloggande till exempel i TV-nyheterna refereras till som något kraftfullt och maktrikt, samtidigt som de allra flesta bloggar är enskilda vanliga människors struntskrivande. Det är klart att det finns bloggar som kan påverka, men det är som att säga att jag är en stor författare för att jag använder ett ordbehandlingsprogram, precis som . Eller lika dumt som att säga att åsikter får mer genomslag eller mer sanningshalt för att de skrivs på papper istället för att sägas i radio, eller för att de skrivs på blankt A4-papper istället för på matt A3-papper. En blogg är ju bara en typ av informationsbärare, det gör ju inte innehållet mer eller mindre värdefullt. Precis som andra informationsbärare har den sina speciella egenskaper (varaktighet, bärbarhet, snabbhet, …)

    Men erkänn, ni superbloggare, att det är en hajp. För 10 år sen var alla tvungna att “finnas på internet”, man skulle ha en egen hemsida, gärna med sin CV och en bild på hunden. Nu är man ingen i gänget om man inte har en egen blogg, helst en egen wiki också. Men vakna och inse att så jäkla intressant är du inte att andra människor kommer vara intresserad av dig… (Fast anledningen till att jag skriver på just denna sidan är ju att innehållet här faktiskt är intressant, så visst finns det bra bloggar… Motsägelse? Nej, läs igen;-)

Comments are closed.