Jag har köpt katalogernas katalog

2008-10-05

1993 började Rickard Schoultz på KTHNOC att samla länkar från det som då var ett ganska begränsat antal svenska webbsajter som en “framsida” till den svenska webben. Detta var samma år som Yahoo skapades på ett campusområde i USA och två år innan Googles grundare Larry Page och Sergey Brin möttes för första gången på Stanford University.

Den första utvecklingen av Svenska Webbplatser skedde med pengar från KK-stiftelsen. Senare finansierade SUNET i stor omfattning webbkatalogen. Men den drevs hela tiden av personal från KTHNOC.

När jag började arbeta på tidningen Internetworld år 2000 hade alla tidningar med självaktning reportage om supersurfare hos svenska Yahoo som letade hemsidor hela dagarna. Två år tidigare hade sökmotorn Google lanserats. Helt utan en affärsidé men driven av visionen om att göra all världens information tillgänglig.

I kölvattnet av att luften pös ur it-bubblan lades svenska Yahoo ner. Men Svenska Webbplatser tuffade på ända tills SUNET valde att låta den svenska akademiska datanätverket skötas av en kommersiell aktör. Nu vill ingen riktigt kännas vid katalogen längre.

Google hade sedan länge tagit över funktionen att hjälpa svenskarna att hitta information på ett allt större internet. Föregångaren Altavista köptes av Yahoo för att sedan leva ett liv utan eget index i skymundan.

Under våren försökte KTH Holding sälja katalogen till de större mediehusen i Sverige, men ingen var beredd att betala vad KTH Holding ville ha.

Istället kom jag Urban Lindstedt och två erfarna entreprenörer Magnus Berg och Peter Ekmark in på banan. Peter och Magnus grundade Itesco. Vi har nu tagit över 51 procent av aktierna i bolaget som äger katalogen och KTH Holding sitter kvar med 49 procent.

Vi går in med egna pengar i projektet och planen är att genomföra en mild kommersialisering av katalogen. Det kommer att göras varsamt då vi är väl medvetna om att vi fått ett stycke internethistoria att vårda och utveckla. Det handlar om att ta fram nya produkter för de som är med i katalogen. Det kommer att fortsätta att vara gratis att vara med i katalogen, men det ska gå att betala för snabbare hantering och bättre synlighet.

Vi vill tjäna pengar för att kunna utveckla katalogen till att åter stå i centrum för det svenska internet. Den stora fördelen med Katalogen är att alla dagens 60 000 länkar är granskade av människor. Systemet skannas regelbundet av i jakt på döda länkar. När Google rankar ett företag nummer ett på ett sökord har inga mänskliga ögon granskat hemsidan. När Katalogen lägger upp en länk har alltid en person kontrollerat sidan och om innehållet skulle förändras kan alltid en besökare anmäla länken till vår personal.

Vi vill blåsa ny kraft i Katalogen och göra den till det svenska Yahoo aldrig fick bli. En viktig samlingspunkt för information i Sverige. Den officiella webbkatalogen helt enkelt. Eftersom jag tror på öppenhet och älskar bloggar tänker jag hålla er underrättade om vad som händer.

Alla idéer om hur vi kan utveckla katalogen mottages tacksamt.

33 comments on “Jag har köpt katalogernas katalog

 1. Cool Urban!

  Jag tror att man måste vara otroligt försiktig i hanteringen KTHNOC-katalogen. Det går att tjäna pengar på den, men inte genom att förstöra den med annonser – snarare genom att öppna den mer och samtidigt sälja prioriterade placeringar.

 2. Häftigt! Följer med stort intresse vad ni gör för att utveckla katalogen, finns en enorm potential där!

 3. Spännande! Lycka till, Urban!

 4. Bra där! Det kan behövas en sansad aktör som motvikt till de ohejdat kommersiella. Jag tänker främst på Eniro, som tappat vettet helt, och numera vill ha betalt av alla som ska vara med.
  Snacka om att lägga krokben för sig själv…

 5. Grattis & lycka till!

 6. Profilbild admin okt 5, 2008

  @nikke: Vi inser att varsamheten i kommersialiseringen är en förutsättning för att lyckas. Spam är vägen till undergång.

 7. Profilbild Ulf Lindholm okt 5, 2008

  Häftigt Urban och lycka till!

 8. Här händer det grejer! Grattis och hoppas ni kan vända detta till en lönsam affär.

 9. Lycka till, Urban!

  Artikeln “Därför köper han Sunet” finns nu på Internetworld.se

 10. Spännande! Ska bli mycket intressant att se hur utvecklingen av katalogen kommer bli. Önskar er alla lycka!

 11. Profilbild Björn okt 5, 2008

  Kul att det händer något med katalogen!

  Skulle ni vara intresserade av bästa tänkbara domän så kan jag eventuellt tänka mig att sälja katalogen.se 🙂

 12. Profilbild Patrik O. okt 6, 2008

  Grattis & lycka till.

  Jag tror att det kan bli riktigt bra. Det finns helt klart ett behov för kataloger.

 13. Profilbild Stefan W okt 6, 2008

  Kul. Lycka till! Men vad säger polaren/konkurrenten på Eniro nu då Urban? 😉

 14. Grattis! Och lycka till!

 15. Du är alltid villig att bjuda på råd själv så jag får väl nämna lite spontantankar som dyker upp i din trötta hjärnan.

  1. Att katalogen kan tappa anseende i och med att den blir vinstdrivande. (Dock tror jag att det är nödvändigt och för det bästa).

  2. Alltid hålla stenhårt på att det ska vara gratis att registrera sin hemsida. Ett betalningsalternativ för snabbare registrering är nog inget problem.

  3. Hur ska ni tjäna pengar? Bara genom ovanstående snabbregistrering?

  4. Kanske låta besökare betygsätta hemsidor? Hmm..

 16. Förlåt, jag menar givetvis “MIN trötta hjärna”. Den var visst tröttare än vad trodde.. 🙂

 17. Stort! Lycka till Urban.

 18. Vad kostade det?

 19. Skandal säger jag! Hur kan man få för sig att förstöra en katalog med massa affiliate-länkar? Lägg annonser vid sidan istället och låt de riktiga länkarna vara kvar om ni vill behålla trovärdheten!

 20. Profilbild admin nov 20, 2008

  Annika: Skandal är väl att ta i, men vi funderar på att skippa affiliatelänkarna. Men vi vill testa det ett par månader innan vi tar bort det. Men idag lutar det åt att vi tar bort affiliatelänkarna. Dels för att fler än du tycker det är dåligt men också för att det ger väldigt lite pengar.

 21. härligt, snyggt!

 22. Vilken stor framgång, hoppas det tar sig och blir nya yahoo. Behöver dock utvecklas ytterligare…

 23. Profilbild Niklas nov 16, 2010

  Underbart, har själv funderat på detta upplägg. Smooothhh!

 24. Profilbild Barnia aug 18, 2011

  Snyggt, well done. Vilken härlig framgång
  Leksaker på nätet – barnia.se