Hem » Öppenhet är internets moder

Öppenhet är internets moder

Jag hade igår privilegiet att äta lunch med Vint Cerf, internets fader och numera chefspredikant hos Google, tillsammans med bloggare som Rasmus Fleischer, Oscar Swartz, Fredrik Wass, Per Gudmundson och Erik Starck. Jag trodde nog att det skulle bli en ganska officiell historia med Vint Cerf på behörigt avstånd. Men istället blev det ett ganska intimt samtal i ett litet konferensrum i Googles Stockholmskontor. Dr Cerf är en ödmjuk man som är lika intresserad av att lyssna som att berätta.

Vint Cerf betonade just öppenheten som det bärande elementet när han tillsammans med Robert E Kahn tog fram TCP/IP protokollet som hela internet bygger på. Just möjligheten att kunna bygga egna nät och ansluta dem till internet och att kunna ansluta vilken applikation som helst är nyckeln till dess framgång.

Patent var aldrig aktuella och vi frågade aldrig militären om lov när vi skapade så öppna protokoll, berättade Vint Cerf på lunchen.

Han menade också att den uppväxande generationen är bättre på att hantera de integritetsproblem som öppenheten skapar för enskilda individer.

– De vill inte att mamma och pappa ska se vad de skriver på internet och har verktyg för att kontrollera informationen, sade Vint Cerf.

Samtidigt har det växt fram ett behov av verktyg som kan bevisa att en viss information och avsändare är autentisk.

– Svenska banker har kommit långt inom detta område.

Frihet på internet missbrukas naturligtvis av kriminella, men Cerf trodde att vi med tiden kommer att få en internationell internetlagstiftning i analogi med dagen internationell havslagstiftning.

– Det tog 20 år att få till sjölagstiftningen så det kommer säkert att ta 20 år för att få till en internationell internetlagstiftning.

Relaterade avsnitt