Hem » Fem e-handelstrender under 2009

Fem e-handelstrender under 2009

Efter att ha följt utvecklingen inom e-handel noggrant under året vågar jag komma med fem förutsägelser om 2009.

1) Norden blir en allt mer integrerad e-handelsmarknad. Under 2009 kommer allt fler e-handlare i de nordiska länderna börja sälja till kunder i de nordiska grannländerna. Utvecklingen underlättas av konkurrens mellan allt fler logistikaktörer som erbjuder logistiktjänster för hela nordiska marknaden.

2) Fri frakt. I USA erbjuder runt 80 procent av e-handlarna fri frakt i någon form. Under 2009 kommer svenska e-handlare att erbjuda fri frakt allt oftare. Här är de stora aktörerna vinnarna eftersom de kan förhandla fram bra fraktavtal med Posten och andra logistikpartners. E-handelstrender råder mindre e-handlare att sluta sig samman för att kunna få bättre fraktavtal.

3) Fakturan tar marknadsandelar. Det ökade krånglet för kunderna att betala med kort kommer leda till att en allt större andel av kunderna väljer faktura eller direktbetalning via internetbank som betalalternativ.

4) Fortsatt tillväxt. De senaste årens tillväxt av e-handel på runt 20 procent kommer att hålla i sig då den ekonomiska nedgången knappast kommer att påverka de faktorer som driver tillväxten inom e-handel.

5) Konsolidering av e-handelsleverantörerna. Det började med Litiums köp av Incordias konkursbo. Räkna med att fler e-handelsplattformsleverantörer i segmenten för små och mellanstora e-handelsplattformar går samman under 2009.

Relaterade avsnitt