Hem » Infoo åter Pagerank sju

Det var med en viss bävan som vi bytte domän från Katalogen.kthnoc.se till Infoo.se i september förra året. Domänbytet var nödvändigt för att vi ska kunna utveckla Sunet/KTHNOC- katalogen till en modern webbresurs för alla användare och sajtägare.

När servrarna pekades om från ärovördiga kthnoc.se till den snärtigare Infoo.se sänktes vår Pagerank från sju till noll. Pagerank är ett mått som Google använder för att bedöma trovärdigheten av en sajt när de rankar den. För en svensk sajt är Pagerank sju en hög status. Det finns svenska universitetssajter som har Pagerank åtta. I vårt fall speglade Pagerank sju en lång historia, eftersom ursprunget till Infoo.se startades redan 1993 av tekniker på KTH.

Pagerank noll var väntat, men det kändes ändå obehagligt. Men våra kunniga tekniker visste vad de gjorde så redan vid årsskiftet när Google uppdaterade Pagerank-måttet var vi tillbaka på Pagerank sju.

Eftersom Infoo bygger på en databaslösning räckte det med ett enkelt skript som gjorde permanenta redirects från alla sidor hos Katalogen.kthnoc.se till Infoo.se. Samtidigt byggde vi om url-strukturen från att bygga på engelska nyckelord till svenska. Dessutom har hela buzzen kring att vi gick in som delägare i den gamla Sunet-katalogen genererat en hel del kvalitativ inlänkning.

Problemet är att Pagerank är en av över 200 faktorer som Google använder för att ge en webbsida sin ranking i förhållande till ett sökord. Dessutom ändras en sidas Pagerank hela tiden, det är bara visningen av Pagerank som uppdaterades vid årsskiftet. Jag har fått massor av söktrafik till sajter med Pagerank 0 och en riktigt hög Pagerank generar inte trafik till alla ord på sajten i fråga.

När vi bytte domän tappade vi cirka 30 procent av söktrafiken. Och vi har ännu inte fått tillbaka den trafiken. När jag kommer tillbaka från Asien om tre veckor så ska jag skriva om texter på Infoos kategorisidor för att ge söktrafiken en skjuts framåt.

Pagerank spelar roll – men mest i huvudet på andra som bedömer din sajt. Att ha hög Pagerank visar att din sajt är något att räkna med. Jag kan garantera att det första en eventuell köpare eller annonsör kollar på om han är intresserad av din sajt är Pagerank.

Pagerank är kanske en av de smartaste gimmickar som Google hittat på.

Relaterade avsnitt

One thought on “Infoo åter Pagerank sju

Comments are closed.