Gratis är gott

2009-03-13

Gratis var en självklarhet i internets barndom och min egen generation som var med under pionjäråren har fortfarande svårt för att betala för innehåll på nätet. De som kom efter oss har ofta en större betalvilja för exempelvis ringsignaler och annat innehåll som kan piffa upp deras digitala krypin på något community. Fortfarande är många av nätets bästa produkter gratis. WordPress som gör miljontals bloggar möjliga är gratis. Tusentals högkvalitativa tidningar, bloggar och podcasts är gratis.

En gång i månaden blir jag uppringd av någon som vill att jag ska hålla ett föredrag om internetmarknadsföring, sociala medier eller e-handel. Första frågan fråga är ofta om jag vill ha något betalt. Ett företag från Växjö passade när de förstod att jag inte var beredd att åka till Småland för att föreläsa gratis. En webbyrå erbjöd mig ett par öl i betalning. Ge apan en banan så blir han kul! Men min egen person går inte att klona utan kostnad för att skickas på tåget till Växjö.

När jag för ett år sedan lanserade detta nyhetsbrev lyfte en del bloggare på ögonbrynen eftersom jag tog ordentligt betalt för digitalt innehåll. Men idag närmar sig antalet betalande prenumeranter ett hundratal.

Det är lätt att glömma att ingenting är gratis. Lika lite som mobiltelefonen i annonsen kostar 1 krona är gratisföreläsaren gratis. Gratisföreläsaren kommer att pitcha sitt företag istället för att upplysa publiken.

Visst är gratiskulturen kul, men den hindrar också nya bra tjänster som verkligen kan förenkla våra arbeten eller privatliv. Det är dags att börja betala. I veckan så blev jag erbjuden att fortsätta använda min nyhetsbrevstjänst som jag precis sagt upp gratis, idag betalar 500 kronor i månaden, eftersom jag fixat en del kunder till företaget bakom. Men jag tackade faktiskt nej till gratis! Min nya nyhetsbrevtjänst Mailchimp är så otroligt bra att jag hellre betalar för den än använder en helt okej tjänst gratis.

3 comments on “Gratis är gott

  1. Fortsätt gör ett bra jobb, jag är en glad betalande kund!

  2. Helt rätt. Dina betalande medlemmar får det försprång de betalar för.

    Snart är du uppe i Telekomnyheternas siffror (http://allabolag.se/?what=Exakt+Media+AB&where=&s.x=0&s.y=0). Det som man som betalcontentägare måste acceptera är att det dock *alltid tar lång tid* (i internetsammanhang) att vinna över betalande prenumeranter.

  3. Att någon överhuvudtaget kan tänka sig betala för din futtiga journalistik är för mig helt obetänkligt.