Hem » Vem äger e-handeln i framtiden?

Vem äger e-handeln i framtiden?

Internet har öppnat upp för pigga uppstickare. Men med tiden köps de bästa upp av kapitalstarka ägare. Jag förstår grundarna som säljer. Vem vet när nästa uppstickare kommer? Då är det tryggare att göra en exit.

Idag är barriärerna minimala för att starta e-handel i hobbyskala. För under hundralappen i månaden får man en fullt fungerande e-handelslösning. Svårigheterna är när man vill gå från liten till mellanstor. Då krävs det helt plötsligt kapital och ett brett kunnande inom detaljhandel, inköp, marknadsföring, webbanalys och så vidare.

Idag kontrollerar handfull en aktörer en stor del av Sveriges e-handel. Flera av de största bolagen har utländska ägare: Ellos, La Redoute och Jotex ägs av franska Pinault-Printtemps Redoute; Komplett och Inwarehouse ägs av norska Komplett med verksamhet i tio europeiska länder; Dell är amerikanska; Webhallen ägs av franska Pixmania; och Misco har amerikanska ägare. Andra har stora svenska ägare som Adlibris som ägas av Bonnier Books eller konkurrenten Bokus som ägs av KF Media. Hemelektronikkedjan Sibas ägarfamilj har 20 procent av aktierna i Netonnet. MTG Retailing kontrollerar Cdon med Nelly, Linus & Lotta, Gymgrossisten och Bodystore.

Det är inget konstigt att framgångsrika entreprenörer köps upp av större företag. Men visst vore det roligare om fler kunde växa och utvecklas själva till större och egensinniga bolag.

Relaterade avsnitt

4 thoughts on “Vem äger e-handeln i framtiden?

  1. Ja, helt enig om att det vore jättekul att se fler entreprenörer som lyckas med e-handel. Något som jag dagligen tänker på dock är att det finns så många fina Svenska detaljhandelsvarumärken som idag har e-handel (och många som inte har det…), men fortfarande väldigt ovanligt att det är en fråga hög(s)t upp på agendan i styrelsen eller ledningsgruppen. Från många som inte har e-handel idag hör jag fortfarande citat som “Hur skall vi möte hotet från e-handeln”, otroligt nog.

  2. Var kan man få en fungerande e-handelslösning för under hundralappen i månaden?

  3. Med tanke på artikeln ovan. Vem äger e-handeln i framtiden. Ny utbildning inom e-handel. Konceptutvecklare e-handel, en 2-årig yrkeshögskoleutbildning som startar hösten 2010.

Comments are closed.