Med Spotify ser världen annorlunda ut

2009-03-24

Någonstans på vinden ligger en låda med gamla kassettband. Jag kunde lika gärna slänga dem eftersom jag inte har någon kassettbandspelare att spela dem på. I vardagsrummet finns ett skåp med runt 800 vinylplattor som sällan hamnar på skivtallriken. Nu är frågan om mina tusentals mp3-or kommer att gå samma framtid till mötes som kassettbanden?

Sedan en vecka tillbaka går datorn varm med musiktjänsten Spotify där musiken strömmas från tjänstens servrar. Spotify har bara gått bet på två skivor jag letat efter. För första gången har mitt begär att ”äga” musiken jag lyssnar på försvunnit. Om all musik finns i molnen är det ju onödigt att lagra den hemma.

Google har tidigare fått mig att sluta riva ut intressanta artiklar ur tidningar. Det är så oerhört mycket smidigare att googla fram en referens när man behöver den, än att börja leta runt bland dammiga pappershögar. Pappersbiljetterna är en annan produkt som malts ner i datormolnet.

Bara extrema nördar kommer att samla på skivor, böcker eller tidningar i framtiden. Vi andra har allt vi behöver i molnet. För mig är valet mellan lagerhyllor i lägenheten och ett oändligt utbud i molnet enkelt.

2 comments on “Med Spotify ser världen annorlunda ut

  1. Nåja, helt det samme blir det vel aldri. F.eks er svensk spotify kjemisk renset for alt som er norsk. Musikk forsvinner også når rettighetshaverne ikke er helt enige i vilkårene. Nei iTunes kvitter jeg meg ikke med med det aller første. Spotify er bra til å oppdage ny musikk.

  2. De skivor som jag helst vill lyssna på finns inte i molnet tyvärr. Så är det om man gillar smal bluegrass från bergen i Kentucky och Tennessee.
    Men visst har jag Spotify också 🙂
    Tack för en bra föreläsning i Norrköping i förra veckan, förresten!